Home Redactie Partyreports Mayday 2004
Mayday 2004

Je hebt van die feestjes die al jaren op je verlanglijstje staan en waar je om één of andere reden nog nooit geweest bent. Love Parade, Nature-one, Mayday zijn enkele voorbeelden. Love Parade en Nature-one heb ik vijf jaar geleden kunnen wegstrepen en dit jaar zou het Mayday worden.

Mayday al veel over gehoord, gelezen en gezien maar dus nog nooit geweest. Toen de beslissing genomen was voelde ik de voorpret al in mijn lijf. De foto’s geven je de indruk van een mega hal met een giga lichtshow. De line-up altijd zeer gevarieerd en niet zo’n eenheidsworst en hokjes geest zoals hier. Daarnaast vind ik de mensen in Duitsland heerlijk partyminded en niet zo verwend. De artiesten worden stuk voor stuk gewaardeerd en bedankt door de crouwd.

Aanvankelijk zou ik in gezelschap gaan van een gezellige jongedame maar die was helaas verhinderd. Helaas had verder iedereen al zijn plannen klaar dus er zat niets anders op om alleen te gaan. De aanloop naar dit feest was een ware voorbereiding en ik, zoals ze in de sport zeggen, was zwaar aan het pieken. De dagen ervoor had ik aandachtig de line-up bestudeerd en een programma samengesteld om zo het spoor niet bijster te raken en zeker diegene niet te missen die ik moest zien; Paul van Dijk, Taucher en Tok Tok met de legendarische Nena. Verder waren het veel onbekenden namen voor me in de line-up maar dat maakt het nu net zo spannend en interessant.

Eindelijk was het zover, vrijdag 30 april Koninginnedag, hoera, hoera,hoera. Aanvankelijk lag het in de planning om daar rond 21:00 uur aan te komen, maar was die middag natuurlijk al veel te snel start klaar dat ik besloot dat ik beter daar kon zijn dan hier te gaan zitten wachten. Iets voor 19:00 kwam ik op het parkeerplaats aan. Lekker dicht bij de ingang en geen stress.

Binnen enkele minuten stond ik met mijn handen vol liga’s bij de security en was ik binnen. Omdat ik eigenlijk door de verhalen en foto’s de indruk had dat het een gigantisch complex zou zijn was mijn eerste doel om me te oriënteren en de diverse zalen te lokaliseren zodat mijn programma niet zou worden verstoort door verdwaalde zoektochten. Het gigantische complex was niet zo groot als dat ik verwachtte maar had toch verdomd veel moeite om showroom 3 te vinden. Uiteindelijk na het wat beter bestuderen van het programma boekje, wat je bij de ingang kreeg had ik hem gevonden. Nu was ik er helemaal klaar voor.

Bij het betreden van de main-floor kwamen de zware bastonen je lijf al binnen rollen. Wow het geluid is megavet, heerlijk. Kippevel en dat komt niet zoveel meer voor helaas. Meteen ook het hoofdje omhoog voor lichshow inspectie want op de foto’s ziet deze er zwaar spectaculair uit.

Om 19:30 liep ik de main-zaal in en werd meteen gegrepen door de set van Angelo Mike. Als het zo gaat blijven wordt het een zeer wreed feest, zoal ik me had voorgesteld. Op dit tijdstip staat de zaal al half vol met bezoekers en die gingen al lekker uit hun dak. Hierna kwam Michael Meyer, vanaf hier zou mijn programma beginnen. Deze begon al aardig stevige techno te draaien, veel variatie en niet allen maar dat diepe gebeuk techno. De muziek krijg mij niet in zijn greep, dit zou zo de hele nacht blijven.

Duitse techno is een heel ruim begrip met ontelbare variaties, het is daarom ook moeilijk te omschrijven wat een DJ nu eigenlijk draaide. Het is eigenlijk allemaal techno met een variatie aan invloeden, dat maakt het zo interessant.

Halverwege ben ik via showroom 1 gegaan, de aankleding was rustig doch zeer sfeervol zo ook in showroom2. Geen immense shows en spectaculaire toestanden, nee hier draait het om de DJ’s. Nadat ik Mike Litt even gehoord had ben ik via Superpitcher naar de main gelopen. Op dat moment was er een live act bezig Electrochemie, de naam zegt het al electro. Niet echt van een hoog niveau en zeker die valse zangeres niet!

Het werd tijd om de tribunes te bestijgen om alles eens van een afstandje te zien, en wat rust te nemen want de nacht is nog lang. Vanaf deze plek viel me op dat de LJ niet bepaald lekker met de muziek bezig was, dat is jammer want dat geeft zoveel meerwaarde.

Ondertussen was Marco Bailey bezig terwijl ik mijn jointje smoorde ( je blijft Nederlander). Door de draaitijden van een uur had je niet echt het idee dat je naar een set luistert maar meer naar een optreden. Dit bleef zo de hele nacht. Grappig was dat de live optredens aan de ander kant van de zaal op een podium stonden en zag je iedere keer de hele zaal omdraaien.

Wat me gedurende de hele nacht opviel was dat in iedereen zijn set wel een paar jaren 80 covers had zitten. Hm, is wel leuk maar zoveel? Normaliter zijn live optredens al snel een pain in the ass maar hier duurde ze 20 minuten en vond ik de live optredens nog het lekkerst.

Het volgende live optreden diende zich aan Alex Kowalski, zoals de naam je misschien al doet vermoeden. Lekkere diepe, warme, pompende techno, lekker!! Hier waren de 20 minuten veel te kort.

Na Takkyu Ishino zou er een optreden zijn waar ik heel nieuwsgierig naar was, Tok Tok vs Nena. Ja die Nena bekend van 99 luftballons en enorme bossen okselhaar. Dit was echt geweldig! De muziek was goed en Nena ging helemaal uit haar dak samen met het publiek. Sjezus wat heeft die nog immer beeldschone vrouw een mooie stem!

Nu was het tijd voor de man Paul van Dijk. Gruwelijk wat die man allemaal doet en gedaan heeft met muziek, dit is echte wereldklasse. Hij begon harder dan dat ik van hem verwacht had en draaide de hele zaal finaal plat.

Een ander live act Lexy & K-Paul waren ook super cool, lekker rollende techno. Het ging er gezellig aan toe, leek wel of de hele fanclub op het podium stond inclusief een mega spandoek met de afbeeldingen van deze 2 heren. Helaas was hier de 20 minuten ook veel te kort ze hadden van mij nog wel even door mogen gaan.

Rond dit tijdstip begon ik het wel genoeg te vinden. Zo’n gevoel van als ik nu zou gaan zou ik dat niet erg vinden zeg maar. Maar ik moest en zou Taucher zien, horen en voelen. Dit moet helemaal geweldig worden. Helaas zou blijken dat de cd’s die ik heb ondertussen gedateerd zijn en heeft hij blijkbaar een andere weg ingeslagen. Ik ken hem van subliem gemixte trance met ballen.

Na een indrukwekkende opkomst van wel haast een kwartier. Wat ik jammer vind als je maar een uur hebt. Maar goed, het was imposant. De zaal was donker, de speakers vulde de zaal met een majestueus intro. Vanachter de draaitafels dijkt een spot op die zoekend de zaal in schijnt. De hele zaal wacht in spanning af wat er gebeuren gaat, iedereen is stil.

Een opgewonden gevoel bekruipt je lichaam, rillingen over je rug, dit gaat knalluh. Opeens verschijnt daar de man waar iedereen op staat te wachten, Taucher. Gehuld in duikerspak inclusief zuurstoftank, bril en haaienbeschermende kledij. Een euforisch gejoel stijgt op uit de zaal, de spot volgt de duiker terwijl deze zich een weg baant naar de draaitafels. Alvorens hij begint klimt hij in de monitorboxen om het publiek te begroeten, de PA man keek angstvallig toe of dat de standaard het wel zou houden. De opperste graad van spanningsopbouw was nu bereikt, nu een vette knalplaat zoals ik ze van hem ken en ik barst helemaal uit elkaar en zou moeiteloos 10 uur gaan halen. Daar kwam de plaat, maar het was niet waar ik op hoopte. Wat was dat een anticlimax voor me, ok cool dacht ik hij gaat rustig opbouwen. Het was en bleef progressive, niets mis mee. Maar niet Taucher, daar ging mijn uitbarsting en mijn droomset.

Dit was ook het einde van mijn feest en ben aan de terugreis begonnen.

Algemene indrukken:
• Is minder gigantisch als foto’s doen vermoeden, daardoor is het wel een gezellig en overzichtelijk feest.
• Niet vol gepropt, nu weet ik niet of dat het uitverkocht was.
• Zwaar goed geluid
• Nergens rijen.
• Een rave waar het nog om de rave gaat en niet om de kermis erom heen.
• Alles goed geregeld, tot zelfs mensen die de bekers van de grond raapte dus geen bergen zooi op de grond.
• Set van een uur veel te kort. En om en om een dj en een live act is wel leuk maar hierdoor mis ik de drive die je mee neemt.
• Aanpassingsprobleem, nicht kiffen.
• Leuke rave om andere artiesten te zien.

WW

Share/Save/Bookmark