Home Redactie Partyreports Carl Cox & Friends – op en top techno!
Carl Cox & Friends – op en top techno!

Het gebeurt niet vaak dat levende legende Carl Cox een bezoekje brengt aan Nederland. Afgelopen zaterdag had de vriendelijke Engelsman in samenwerking met UDC [dank je wel Andrea en collega’s] en een aantal vrienden [Kevin Saundersen, Michel de Heij, en als mystery guest Secret Cinema] een feestje in de Rotterdamse AHOY georganiseerd.

Eindelijk
Carl Cox, ahoy 3 april 2004Maandenlang heeft het in mijn agenda gestaan, een uitgebreide persconferentie is er aan voorafgegaan, promotiemateriaal werd kwistig verspreid en eindelijk was het dan zover. We schrijven 3 april 2004 en we waren er helemaal klaar voor. Rond de klok van half elf reden we met een groepje vrienden Den Haag uit. Bij binnenkomst natuurlijk de normale behandeling doorgelopen [jassen hangen en gefouilleerd worden] en meteen naar de bonnenkassa voor een trits munten. Er moet immers op dit feestje gedronken worden!

De zaal
Carl Cox, ahoy 3 april 2004De zaal was al redelijk gevuld toen wij binnen kwamen lopen. Hier en daar hadden we al de diverse bekende gezichten gezien en dat verbaasde me in eerste instantie zeker omdat de meeste van hen over het algemeen niet zulke technofans waren. Maar goed, de meer zielen, de meer vreugd luidt het motto en daar hielden we ons zeker aan. Het eerste dat we deden was even door de zaal lopen, mensen kijken en de sfeer een beetje opsnuiven. Dat doen we altijd bij dit soort evenementen. Het viel me op dat UDC niet echt veel aan de aankleding had gedaan, maar hetgeen dat er hing was wel heel prominent in zicht. Wat de zaal aan decoratie miste werd zeer zeker gecompenseerd door het geluid. Goeiemorgen, wat een soundsysteem was er opgesteld. Overal was het geluid – zonder enige misvorming – goed te horen. In mijn ogen een dikke tien! Ook hebben ze geen cent bespaard in licht, beeld en video, want de hele nacht werd gevuld door gigantische lasershows en vuurwerk. Verder kon de hele zaal het werk van de DJ’s goed volgen op massive schermen. Ik kan niets anders zeggen dan; “Een Supershow!�

De muziek
Carl Cox, ahoy 3 april 2004Maar genoeg over de zaal, want hoe mooi de zaal ook was [of niet was] was ons om het even, we kwamen immers voor één ding en dat was de muziek en het liefst de muziek van de heer Cox himself. Bij binnenkomst liepen we de groovy sounds van Kevin tegemoet. Over heel de nacht genomen was zijn set het lekkerst opgebouwd en bestond in mijn ogen [ben niet zo thuis in techno, moet ik bekennen] uit een mix van techno en groovy funky sounds. Best lekker om zo een avond mee te starten. De crowd was al aardig in the mood en er werd lekker ‘meegeswingt’. Voor mij mocht dit wel een tijdje doorgaan zo. Helaas komt aan alles een eind zo ook aan de lekkere set van mr. Saunderson want de onzichtbare MC kondigde de volgende DJ aan.

Michel de Heij is in Nederland [en met name in Rotterdam] een echte held, zeker op het gebied van techno. Ik ken Michel met name van de HQ parties waar hij regelmatig het publiek op de been houdt met superlange techno sets. Zijn altijd eeuwige glimlach en bescheiden interactie met het publiek zijn zijn onmiskenbare trademerk. Michel draaide in zijn geheel eigen stijl een echt lekkere technoset, compleet voorzien van alle typische techno toeters, bellen, sirenes, hoge tonen, diepe bassen en natuurlijk de nodige drums. Het tempo en de hardheid werd langzaamaan opgevoerd. Ondertussen liep de zaal ook lekker vol. We liepen wat naar voren om een beter zicht te krijgen op de DJ booth. Een kijkje back stage gunde mij een blik op de DJ booth die overigens rauw en no-nonse was opgesteld. Wel zag ik dat er ook een trap naar boven leidde en dat daar nog een en ander opgesteld stond. [Er stond ons nog een verrassing te wachten].

Carl Cox, ahoy 3 april 2004Terwijl iedereen heerlijk aan het genieten was tikte de klok angstig snel de minuten weg. Voordat ik het wist was de set van Michel al weer over en was het tijd voor de Technomeester himself. Onder luid applaus, veel vuurwerk en een vette lichtshow nam Carl Cox plaats achter de wheels of steel. Ik vind het altijd heel erg gaaf als een DJ onder een vette aankondiging en een dergelijke show zijn plek ‘opeist’. Kippenvel!
Carl speelde zoals verwacht – de sterren van de lucht. Wat – ik althans – niet verwachtte was het feit dat hij zelf het MC’en verzorgde. Aan de ene kant vond ik dat wel heel speciaal maar aan de andere kant vind ik dat een ‘echte’ MC zoveel meerwaarde kan geven aan een dergelijk evenement. MC’s zoals Marxman, Paul T. en Da Silva hebben nu eenmaal die extra toegevoegde waarde, die perfect timing, die voice en dat maakt van het geheel een compleet plaatje. Maar goed, dit was zoals gezegd ook speciaal te noemen want ik ken maar weinig DJ’s die ook de mike kunnen hanteren, en laten we wel wezen Carl deed het zeker verdienstelijk.

Breakbeat
Carl Cox, ahoy 3 april 2004Twee keer werd zijn set onderbroken door een volmondige zangeres die breakbeat nummers van Carl inzong. Ik moet zeggen dat dit echt een verrassing voor mij was, want ik was niet op de hoogte van Carl zijn breakbeat activiteiten. Het eerste nummer was echt breakbeat op en top. Het tweede nummer dat overigens wat later op de avond gespeeld werd was een mix van breaks en rock invloeden – errug ok!

Mystery guest
De wildste geruchten gonsden door de zaal wie nu die mystery guest zou zijn. Namen als Sven Väth en Derrick May werden voortdurend genoemd. Maar geen van deze heren bleek het te zijn. Als ik mijn twee techno helden mag noemen dan zijn het wel Chris Liebing en Secret Cinema. Laat het nou de laatste zijn die de rol van mystery guest op zich mag nemen. Zijn naam werd al achter de coulissen genoemd en ik durfde niet te hopen dat het waar was. Heerlijk hoe Secret Cinema in tegenstelling tot zijn voorgangers de bas verder opendraaide en het tempo nog even een tandje opvoerde. Helemaal goed! Jammer dat zijn set zo kort was want ook de crowd was weer behoorlijk aan het dansen geslagen.

Back 2 Back
Carl Cox, ahoy 3 april 2004Natuurlijk kan een nacht als deze niet zonder een stevige back 2 back set. Deze nacht werden we getrakteerd op twee B2B’s en ik kan alleen maar zeggen dat het gewoonweg super was. De verrassing die ik eerder in dit report vermeldde had helemaal met dit onderdeel te maken. Ongeveer een meter of acht boven de DJ Booth was een tweede booth opgesteld waar twee heren zich helemaal konden uitleven en zodoende een geweldige view over de zaal hadden. Het eerste duo dat ons wakker hield met beukende techno was Carl en Kevin. Heerlijk hoe die twee vanuit hun verheven positie constant de interactie met het publiek zochten. Echt een mooi gezicht. Vervolgens was het de beurt aan Michel om naast Carl plaats te nemen. Ook weer super om te zien hoe die twee mekaar aanvoelden.

Carl Cox, ahoy 3 april 2004 samen met onze eigen JFKUDC presented Carl Cox & Friends and it was just great! Ik heb er gewoon geen andere woorden voor. Leuk ook om te zien dat elke stroming zijn eigen publiek en eigen gewoonten heeft. Het kan aan mij liggen maar ik kreeg in ieder geval de indruk dat het technopubliek – dat het zeker naar hun zin had – minder danst dan andere crowds waar ik wel eens tussen hang. Anyway, het was een nacht die zeker lang zal heugen. Ben benieuwd wat en hoe het volgende grote [UDC]feest wordt.

c ya!

JFK

 

Share/Save/Bookmark