Noekie’s Questionnair

Anoek reporter/medewerker van Dancevenue.nl heeft sinds enige tijd haar eigen rubriek "Noekie's Questionnair." De bedoeling van deze rubriek is om door middel van een mini interview een dj/artiest beter te leren kennen en misschien zaken openbaar maken te die wij nog niet weten. Elke week staat er een nieuwe artiest in de spotlight zetten.

Cor Fijneman

Cor2Noekie's questionnair

met

Cor Fijneman


 

De DJ:

1) de naam , hoe ben je aan je naam gekomen (mits het een artiesten naam is).

31 jaar geleden aan mij gegeven door mijn ouders ;-)

2) Wanneer en waarom ben je begonnen? Hoe ben je tot de stijl die je draait gekomen?

In 1993 begonnen met draaien. Had ooit eens bij een vriend op zijn set gedraaid en vond het wel een leuke hobby. Daarna platen en apparatuur gaan kopen en toen is alle "ellende" begonnen. Ben ooit begonnen met Gabber maar toen ik dat een beetje beu begon te raken (ik werd wat ouder) ben ik met trance in aanraking gekomen. Dit lag het dichtste bij echte muziek en dat sprak me heel erg aan. Dit was ongeveer in 1995/ 1996.

3) Hoe zou jij je eigen muziek/producties√ā¬†omschrijven en waar haal je je inspiratie vandaan? (Waar luister je zelf naar?)

Mijn producties hebben altijd een bepaalde drive waarop je moeilijk kan stil blijven staan. Verder zit er altijd een rauw randje aan en wordt het eigenlijk nooit te lief. Mijn inspiratie haal ik uit een heleboel dingen. Dat kunnen dingen zijn die in mijn leven gebeuren, reizen die ik maak en ook wel andere muziek die ik hoor.

4) Wie staat/staan er bovenaan je wish-list om mee samen te werken?

Ik zou graag nog eens samenwerken met BT. Al zijn platen zitten zo goed in elkaar en daar zou ik wel eens de truckjes van willen leren. Ook bij iemand als Dr Dre zou ik graag eens in de studio zitten. Geweldig wat die gast allemaal heeft gemaakt!

5) Welke tracks zitten op dit moment standaard in je platen tas?

Natuurlijk mijn eigen Disturbed die nu een aantal weken uit is op Spinnin' Records en verder zit Funkagenda met What The F*ck al weken vastgeroest in de CD map en komt hij wel elke set √ā¬†voorbij.

6) Wat is je top3 dance tracks aller tijden?

Te weinig keus eigenlijk zo'n top 3 maar hier dan toch de 3 beste platen (in willekeurige volgorde): Komakino - Man On Mars (DJ Jan Rmx), Stardust - The Music Sounds Better With You en Members Of Mayday - 10 in 01.

7) En wat is je top 3 plaat aller tijden?

1. Langspeelplaat

2. Spaanplaat

3. De plaat die ik al jaren voor mijn hoofd heb

Sorry kon het niet laten ;-)

8) Wat is tot nu toe hét hoogtepunt en je dieptepunt van je carriere ...?

Hoogtepunten genoeg in mijn carrière. De eerste keer Mainstage op Trance Energy was heel erg vet en gaf een heel speciaal gevoel. Pas geleden draaide ik op de Mondaybar Cruise in Stockholm. Dit is een feest op een boot en gaat 23 uur door. Ik had de laatste set van de cruise en toen ze achter mij de gordijnen open gooide en de zon op het publiek scheen was dit een heel erg, bijna emotioneel, moment. Dieptepunten heb ik ook wel gehad maar die vergeet ik altijd maar snel en zijn ook niet echt relevant om te vertellen. Al horen ze erbij want zonder dieptepunten geen hoogtepunten.

9) Kun je het gevoel beschrijven dat je hebt/krijgt als je voor een waanzinnig publiek staat te draaien?

Je kan het vergelijken met verliefd zijn. Je krijgt bergen energie en niets kan je van de wijs brengen. Als een set heel erg goed is verlopen kunnen mensen daarna tegen me praten maar of ik ze versta is dan een hele andere vraag.

10) Een dj's grootste angst?

Die eerste plaat van je set opzetten en dat de hele zaal leegstroomt.

 

De scene:

1) Hoe zie jij de Nederlandse dance scène op dit moment?

Het gaat weer de goede kant op maar ik vind het minder dat tegenwoordig het publiek te snel verveeld is. Ze willen het liefste elke minuut weer een andere plaat horen. Ook programmeren organisatoren te veel DJ's op een avond zodat je vaak maar een uurtje kan draaien.

2) Hoe zie jij de Internationale dance scène op dit moment?

Ik vind het leuk om te zien dat er steeds meer kan en dat alle dance stijlen weer een beetje bij elkaar komen. Ik sta steeds vaker op feesten waar een house DJ begint, ik als trance DJ daarna en als afsluiter een Hardstyle of Techno DJ. Ook in de producties hoor je steeds meer stijlen gecombineerd worden.

3) Wat zijn de grootste verschillen tussen draaien in Nederland en draaien in het buitenland?

Een groot verschil is dat je bijna altijd in het buitenland de headliner bent en dat is hier in Nederland natuurlijk niet het geval. Verder zie je dat wij hier in Nederland pas echt verwent zijn want als je in het buitenland op een festival staat is dat veel slechter georganiseerd (soms helemaal niet) dan hier in Nederland.

4) Welke plek "around the world" zou je graag willen veroveren met jou muziek?

Er is niet echt een speciale plek maar er zijn nog zat plekken op de wereld waar ik nog eens zou willen draaien. Graag zou ik wel zien dat in Amerika, dance eindelijk eens voet aan de grond krijgt.

5) Waarom juist dat land?

Amerika is zo groot en als je ziet dat in een stad als Los Angeles (meer dan 17 miljoen inwoners) er maar hooguit 8000 man op een dancefeest afkomen dan is daar nog veel werk te verrichten. Ik heb al een paar keer gedraaid in Amerika en ik denk als dance daar wordt opgepikt, er dan een hoop werk voor ons DJ's ligt.

6) Mocht je alles ter beschikking hebben ( geld, dj's, locaties etc etc) hoe zou jou ultieme feest er dan uit komen te zien?

Als alles mogelijk is dan zou ik graag een feest op de maan geven. Lijkt me wel leuk zo zonder de zwaartekracht iedereen te zien rondspringen. En het anthem van het feest wordt dan natuurlijk out of space van de Prodigy.

7) Heb je een voorbeeld van jouw (bijna) perfecte locatie (club/ festival/ binnen- en buitenland)?

De ultieme plaats om als DJ te draaien is de Amnesia in Ibiza. Alles is perfect in die club en je kan daar bijna niet slecht draaien. Verder vind ik de Monday Bar Cruise iets wat iedere clubber wel eens meegemaakt moet hebben. 23 uur lang helemaal los midden op zee!

8) Wat zou je aan de scène willen veranderen/ verbeteren?

Hier in Nederland graag langere set tijden en wereldwijd graag meer Cor Fijneman boeken ;-)

9) Waarom juist dat?

Ik draai graag langere sets en meestal krijg je maar amper anderhalf uur in een club en dan ben ik niet echt voldaan na het draaien. Er is zoveel goede muziek en dat wil ik graag allemaal laten horen.

 

Kies en waarom (max 2 regels):

Produceren of draaien?

Je eigen producties draaien: Niets beter dan mensen op je eigen platen los te zien gaan.

Binnen of buiten?

Buiten: Mensen zijn buiten altijd iets uitbundiger dan binnen.

Club of festival?

Club: Je hebt directer contact met het publiek in een club en zo krijg je snel een bepaalde sfeer in een club.

Residence of guest?

Guest: Ik wil graag op zoveel mogelijk plaatsen draaien en dat is niet mogelijk als je ergens Resident bent.

Klein of groot?

Groot: Ik wil zo groot mogelijk worden als DJ dus vandaar.

CD's of vinyl?

CD's: Tegenwoordig stappen steeds meer maatschappijen af van Vinyl dus je kan sommige dingen niet eens meer krijgen op Vinyl. En het spaart mijn rug een beetje ;-)

Pioneer of Technics?

Pioneer: Ik draai tegenwoordig alleen CD's en de CD Speler van Pioneer zijn gewoon beter.

Europa of Amerika?

Europa: Het is een drama om Amerika binnen te komen als DJ (werkvergunning nodig). Verder zijn we hier in europa veel verder op het gebied van dance.

Black of White?

White: Ik ben een vrij positief persoon dus daarom wit al heb ik de dresscode White nu wel gezien.

Mysteryland of Disneyland?

Mysteryland: Ik vind die Mickey Mouse maar een vervelend mannetje en die Donald Duck mag ik ook niet. En Mysteryland is gewoon het vetste festival ter wereld!!!!

 

Het laatste woord aan de artiest...

Tot slot: Is er nog iets wat je zelf graag kwijt wil? (Famous last words)

Check mijn website: djcorfijneman.com als je meer van me wilt weten en kom gezellig eens langs als ik een keer ergens draai. Bedankt voor het interview!!!!!

Share/Save/Bookmark