Noekie’s Questionnair

Anoek reporter/medewerker van Dancevenue.nl heeft sinds enige tijd haar eigen rubriek "Noekie's Questionnair." De bedoeling van deze rubriek is om door middel van een mini interview een dj/artiest beter te leren kennen en misschien zaken openbaar maken te die wij nog niet weten. Elke week staat er een nieuwe artiest in de spotlight zetten.

leonbolierNoekie's questionnair

met

Leon Bolier


 

De DJ:

1) de naam , hoe ben je aan je naam gekomen (mits het een artiesten naam is).

Ik gebruik mijn eigen naam, maar voor projectnamen google ik of check ik een woordenboek.

2) Wanneer en waarom ben je begonnen? Hoe ben je tot de stijl die je draait gekomen?

De reden dat ik van dance muziek hou is dat ik toen ik 12 was de eerste Eurodance hoorde (2 Unlimited, etc. Etc.) en dat helemaal geweldig vond destijds. Sinds dat moment had ik in mijn achterhoofd dat ik ooit professioneel dance muziek zou produceren (later kwam daar het draaien bij, als 12 jarige wist ik nog niet hoe het er aan toe ging op dance parties).

De stijl die ik draai is eigenlijk een mengelmoes van alles wat ik leuk vind binnen de dance muziek. Melodieuze dance muziek heb ik altijd vet gevonden, en dat hoor je nog steeds terug. Een vette melodieuze trancer daar kan ik nog steeds erg van genieten. Tegelijkertijd zie je dat door de jaren heen verschillende andere stijlen me beinvloed hebben. Vaak zijn dat de wat meer trippy en zweverige producties, of dat nu diepe progressive is of melodieuze minimal, ik draai het allemaal. Daar bovenop hou ik ook van pompende en swingende techno georienteerde muziek. Werkt als een tiet op de dansvloer, en als het goed geproduceerd is gewoon retevet. Ook dit hoor je terug in mijn sets, vaak richting het einde van mijn sets.

3) Hoe zou jij je eigen muziek/producties√ā¬†omschrijven en waar haal je je inspiratie vandaan? (Waar luister je zelf naar?)

Ik luister naar alles wat geluid maakt. Dat is ook vaak mijn inspiratie; ik hoor muziek, of hoor een mogelijke riching waar iets heen kan gaan, in elk geluid, of dat nu een lopende band is in een fabriek (kun je bijvoorbeeld een vette industriele loop mee maken), de wind om het huis, de zee of een Nederlandstalige plaat in een bruine kroeg waar heel toevallig een vet accoord in zit (gebeurt wat mij betreft niet zo vaak trouwens), bij veel dingen hoor ik een eigen productie in mijn hoofd zeg maar.

Mijn producties hebben vaak (vind ik zelf) een bepaalde diepte maar kunnen ook heel erg uplifting zijn (als in: zorgen dat de mensen op de dansvloer hard losgaan). Ik hou bij melodieuze producties vaak een beetje van mineur accoorden, dat kun je wel terughoren.. Te zoet en happy werkt voor mij vaak niet echt. Ik denk dat je het vaak als warm kunt omschrijven met een vette drive.

Ik luister zelf naar alle soorten dancemuziek behalve de echte harde stijlen, hoewel ik het wel vet vind om te zien soms hoe hard mensen daar op los kunnen gaan. Het is alleen niet echt mijn muziek. Naast dancemuziek luister ik naar klassiek (Chopin bijvoorbeeld), electronica (Jean Michel Jarre etc. ) , rock en britpop (radiohead, coldplay, gnarls barkley, kaiser chiefs, babyshambles), vette hiphop (opgezwolle etc) en nog veel meer. Folk, country, apres ski en schlagers komen er bij mij niet in.

4) Wie staat/staan er bovenaan je wish-list om mee samen te werken?

Madonna, Mark Knopfler, teveel om op te noemen eigenlijk.

5) Welke tracks zitten op dit moment standaard in je platen tas?

Naast de nodige nieuwe eigen tracks en eigen tracks die eigenlijk bij elke gig wel worden aangevraagd:

JOC - Rotterdam
Sander van Doorn - Pura Vida
Par Grindvik - Do Us Part (Len Faki Remix)
dYor - Emotions

6) Wat is je top3 dance tracks aller tijden?

Geen idee. Energy 52 - Cafe Del Mar, Age of Love - Age of Love en Jam & Spoon - Right in the Night vind ik nog steeds heel erg vet. Maar als je deze vraag morgen stelt zal ik misschien weer andere platen opnoemen

7) En wat is je top 3 plaat aller tijden?

Moeilijk... zijn er heel veel, ik kan dat altijd moeilijk vergelijken... een techno plaat kan ik vet vinden om haar drive of groove, terwijl een andere plaat mij weer heel erg aanspreekt om de harmonie. Om dan toch wat te noemen: Chopin`s Nocturne #20 in C Sharp Minor

8) Wat is tot nu toe het hoogtepunt en je dieptepunt van je carriere ...?

Hoogtepunten: mijn eerste platendeal, de eerste keer dat je een vinyl met je eigen product in handen hebt, live optreden op de mainstage van Trance Energy primetime....teveel om op te noemen. Eigenlijk is het nog steeds een lang aaneengesloten hoogtepunt met misschien wat dipjes die geen naam mogen hebben. Van dieptepunten wil ik dan ook niet spreken, echte dieptepunten hebben zich wel voorgedaan in mijn persoonlijke leven, daarbij vergeleken mogen bepaalde dingen die gebeuren binnen de dance industrie geen naam hebben.

9) Kun je het gevoel beschrijven dat je hebt/krijgt als je voor een waanzinnig publiek staat te draaien?

Eigenlijk niet, het is een soort natural high, en elke keer beleef ik dat weer als in een soort roes. Bepaalde momenten kan ik wel terughalen maar vaak kom je gewoon helemaal happy van de stage af... en de tijd is dan gewoon zó snel gegaan.. Het is gewoon een grote kick die andere mensen misschien ergens anders uithalen, ik weet niet..

10) Een dj's grootste angst?

Afgezien van dingen in het persoonlijke leven zoals het verliezen van geliefden etc. ? Ik denk: gezeik met vliegtuigen en stranden in een onbekend land zonder iemand die wat voor je kan betekenen.

leonboiler

De scéne:

1) Hoe zie jij de Nederlandse dance scéne op dit moment?

Gezond. Je ziet binnen NL, en ook wereldwijd, altijd bepaalde golfbewegingen in bepaalde substromingen, een soort conjunctuurgolven lijkt het wel, hoog en laagconjunctuur als gevolg van schaarste enerzijds en overkill anderzijds. Maar dit soort dingen houden de scene gezond en geven nieuw talent ook een kans.

2) Hoe zie jij de Internationale dance scéne op dit moment?

Hetzelfde eigenlijk, met als verschil dat Nederland en bijvoorbeeld de UK wat voorlopen op de trends in de rest van de wereld. Tegenwoordig zie je bijvoorbeeld in veel landen dat de electrohouse aan het opkomen is terwijl die nu in Nederland op zijn hoogtepunt is.

3) Wat zijn de grootste verschillen tussen draaien in Nederland en draaien in het buitenland?

Het ligt er een beetje aan waar je bent, maar op veel plaatsen is het Nederlandse publiek soms wat verwend, gaan niet zo snel hard meer los. Als je bijvoorbeeld in Schotland kijkt, vanaf minuut 1 gaan die gasten echt helemaal los, toch cool om te zien! In Nederland neemt men ff de tijd voor een praatje, drankje, ff chillen etc. Ik heb het nog nooit zo hard los zien gaan vanaf minuut één als in Glasgow. Verder zie je in verschillende landen wereldwijd verschillende manieren van feesten. In meer latijns georienteerde landen houden ze van iets meer swingende muziek, in landen waar Engels gesproken wordt (of dat nu de UK is, Australie of Zuid-Afrika) hebben ze het liever wat uptempo. Opvallend was dat toen ik in Beirut draaide, de mensen daar wachtten op een harde beukende set. Ik denk omdat ze daar de shit van alledag even willen vergeten ofzo, en op dat feest even helemaal los wilden.

4) Welke plek "around the world" zou je graag willen veroveren met jou muziek?

Ik weet het eigenlijk niet... ik kom in veel landen. Je kunt gaan kijken: wat is een grote markt, wat zou interessant zijn. Maar ik vind het juist leuk om op plaatsen te komen waar je als je niet zou draaien niet zo snel zou komen. Vandaar ook dat ik het erg leuk vond om bijvoorbeeld in Beirut te draaien. Als het wat veiliger zou zijn, wat zou er dan mooier zijn om bijvoorbeeld de mensen in Irak samen te brengen met muziek?

5) Waarom juist dat land?

Zie de vorige reply

6) Mocht je alles ter beschikking hebben ( geld, dj's, locaties etc etc) hoe zou jou ultieme feest er dan uit komen te zien?

Outdoor, op een locatie waar normaal gesproken geen feesten worden gehouden. Als ik alles ter beschikking had, dus ook het geld, dan zou de entree gratis zijn en iig het geluid en de visuals dik dik in orde.

7) Wat maakt een locatie ideaal/perfect? Mocht je alles ter beschikking hebben ( geld, dj's, locaties etc etc) hoe zou jou ultieme feest er dan uit komen te zien?

Zie vraag 6? Wink

8) Heb je een voorbeeld van jouw (bijna) perfecte locatie (club/ festival/ binnen- en buitenland)?

Dance Valley mainstage in Nederland komt in de buurt (mits het mooi weer is). Bij clubs ligt het anders, het liefst sta ik dan dicht bij het publiek om een wat betere interactie te hebben. Ik heb pas in club Home in Sydney gedraaid, dat was een erg vette club.

9) Wat zou je aan de scéne willen veranderen/ verbeteren?

Ikzelf kan er weinig aan veranderen, maar soms vind ik het wel eens irritant dat mensen puur voor één bepaalde soort substroming van een substroming gaan.. terwijl er zoveel ander moois te ontdekken is.

10) Waarom juist dat?

Omdat daardoor vooral op het internet bepaalde artiesten afgezeken worden die dat absoluut niet verdienen, want ze barsten namelijk van het talent, en ze worden afgezeken omdat het toevallig niet de smaak is van degene die afzeikt.

 

Kies en waarom (max 2 regels):

Produceren of draaien?

Geen keuze

Binnen of buiten?

Produceren binnen ivm akoestiek, draaien buiten omdat ik van lekker weer houd.

Club of festival?

Beide, club is lekker intiem en een festival is massaal. Maar ik ben DJ nummer 10 000 die dat zegt ;)

Residence of guest?

Maakt me niet uit, als het feest maar vet is. Als resident kun je misschien trouwens wel een leuke band met je publiek opbouwen.

Klein of groot?

Kleine kater, groot huis

CD's of vinyl?

Cds op het moment. Vinyl heeft nog steeds haar charme voor mij maar cds is op het moment gewoon praktischer.

Pioneer of Technics?

Pioneer dus.

Europa of Amerika?

Europa. Als ik mijn werkvergunning heb wil ik graag in Amerika draaien hoor daar niet van! Maar bepaalde (politieke) zaken staan mij niet zo aan. Veel mensen kunnen daar niks aan doen trouwens, maargoed, ik moest nu eenmaal een keuze maken J

Black of White?

White

Mysteryland of Disneyland?

Mysteryland

Het laatste woord aan de artiest...

Tot slot: Is er nog iets wat je zelf graag kwijt wil? (Famous last words)

Zoals ik hierboven al aangaf: geniet van de muziek, verbreed je horizon en most important geniet van het leven! Zeker in Nederland zijn we verwend!

 

Bezoekde website van Leon Bolier: http://www.leonbolier.com

Share/Save/Bookmark