Home Redactie Specials Dance Valley historie anno 2007
Dance Valley historie anno 2007
ImageIn augustus 2001 zat ik voor de TV, mij te verbazen over al die vrolijke, uitgelaten en apart uitgedoste mensen, die als haringen in een ton op een veld liepen, stonden of dansten. Ik verklaarde ze voor gek en toen later, in een enorme plensbui waar geen eind aan kwam, duidelijk werd dat er honderden partypeople onderkoeld waren geraakt, omdat het vervoer hopeloos op z'n gat lag, begreep ik helemaal niet waarom mensen dit over hadden voor een feest. Een jaar later vielen de schellen van mijn ogen. Mijn eerste grote dancefestival werd een feit. Alle enthousiaste verhalen en mijn steeds groeiende belangstelling voor Dance, hebben mij verleid tot het lijfelijk voelen en meebeleven van Dance Valley.
Image DANCE VALLEY ZIET VOOR DE 13e MAAL ‘T DAGLICHT


In augustus 2001 zat ik voor de TV, mij te verbazen over al die vrolijke, uitgelaten en apart uitgedoste mensen, die als haringen in een ton op een veld liepen, stonden of dansten. Het leek mij een claustrofobische aangelegenheid, met 90.000 man tegelijk op een feest. Ik verklaarde ze voor gek en toen later, in een enorme plensbui waar geen eind aan kwam, duidelijk werd dat er honderden partypeople onderkoeld waren geraakt, omdat het vervoer hopeloos op z'n gat lag, begreep ik helemaal niet waarom mensen dit over hadden voor een feest.

Een jaar later vielen de schellen van mijn ogen. Mijn eerste grote dancefestival werd een feit. Alle enthousiaste verhalen en mijn steeds groeiende belangstelling voor Dance, hebben mij verleid tot het lijfelijk voelen en meebeleven van Dance Valley. Claustrofobisch? Welnee, dat is een vertekend beeld op de TV, je wordt opgenomen in één grote familie die love, peace and happiness uitstraalt en die familie komt voor gezelligheid, muziek en dansen in een meestal zonnige, sfeervolle vallei. Zelfs het ‘fileleed' van vier uur over één kilometer was bijzonder lollig te noemen. We arriveerden daardoor pas om 17 uur maar tegen het einde van die onuitwisbare dag, wist ik dat ik voortaan geen aflevering meer zou missen!

Woodstock of Dance

Begin jaren negentig werd tijdens een uit de hand gelopen barbecue, door een stel vrienden een origineel idee uitgewerkt voor een gezellig dansfeest, dat overdag èn in de buitenlucht moest gaan plaatsvinden. Dit werd in juli 1995 onder organisatorisch beleid van UDC gerealiseerd in recreatiegebied Spaarnwoude op de plaats waar een voormalig vuilstortterrein was gesitueerd. Het terrein is mooi heuvelachtig en biedt daardoor ongekende mogelijkheden. Er werd gerekend op circa 5.000 liefhebbers van elektronische muziek. Image

Sceptici boorden het plan de grond in, want hoe kun je nou iets wat het daglicht niet verdraagt, juist buiten in dat daglicht plaats laten vinden? Tenslotte kwam het evenement voort uit de knowhow van en connecties met duistere undergroundfeestjes als Evlo-love en diverse party's onder de hoede van Mazzo, die alleen diep in de nacht plaatsvonden.

Gelukkig kregen de sceptici geen gelijk. Deze eerste editie met zeven area's, die bezocht werd door zo'n 8.000 dance-fanaten, werd een groot succes. Het Woodstock of Dance was geboren en men noemde het Dance Valley!

Eén van die 8.000.........

Drie vrienden, verbonden aan de lokale amateur-zender ‘radio Plus' in IJmuiden die elke vrijdagavond het dance-programma ‘Hendriks & Van der Ven' de ether injoegen, waren het er in 1995 over eens: dit festival, daar moesten ze heen. Dit kon misschien wel eens van essentiële nieuwswaarde voor het uitgaansleven zijn en dat moest live ondervonden worden op het Spaarnwoudeterrein. Om 12 uur meldden zij zich aan de ingang, nadat de auto zo'n 30 meter verderop geparkeerd was.

Martijn v.d. Ven vertelt een paar ervaringen: "Met het programma stevig in de hand, kochten we een kaartje, kan me niet echt herinneren wat de prijs was, circa 25 piek moet dat geweest zijn (red: Zie ticket hierboven, 35 gulden). Dat was wel een rib uit de bekende studentenportemonnee. Koffie? Ja, eerst een bakkie, want de ogen moesten op dit vroege uur nog uitgewreven worden. Het was ‘t eerste event, dat al zo vroeg èn overdag plaatsvond. Met een sloot koffie in de hand werd het terrein afgestroopt. Het was nog zo rustig, dat een afgevuurde kogel niemand geraakt zou hebben. Gezellige en knusse standjes, eettentjes, een verkoper van 2e hands platen en fruitige dames, stonden in mijn herinnering centraal op het terrein. Wat later in de middag namen we een kijkje bij Dave Clarke en ik kon op dat tijdstip even rustig met hem praten. Op de vraag of hij zich vermaakte, kwam: "Off course, but the visitors are still below level"..... slechts 40 man stond uit hun kneiter te gaan in een tent met een capaciteit van 600 man. Kortom, de wereld is daarna behoorlijk veranderd, explosief zullen we maar zeggen."

Tegen de avond bracht de groep vrienden o.a. een bezoekje aan Ambient Daan, toen al de grondlegger van Ambient house (house met een hoog chillgehalte). "Euforisch was de eensgezindheid en het hippiegevoel in die tent met fluorescerende doeken en snuisterijen. Het ‘Ruigoord' van nu, kan dit alleen maar nastreven. Het was pure beleving, op basis van muziek. Niet op basis van amfetaminen, het was echt puur!", beschrijft een nog steeds lyrisch enthousiaste Martijn v.d. Ven (tegenwoordig ook bekend als DJ Maron). "Nog veel te vertellen, maar het gevoel blijft echt onbeschrijflijk, hoe ik die dag ervoer en hoe bepalend dat geweest is voor mijn muzikale toekomst. Dance Valley heeft me geïnspireerd om verder mijn weg in de dancewereld te zoeken."

Successtory

Mainstage DV 2004
Mainstage DV 2004
Na het succes van de eerste aflevering, volgde in augustus 1996 de tweede. Deze keer konden 15.000 mensen dit feest der feesten bijwonen. Dance Valley toonde zich een waardig festival, want ook dit jaar was bijzonder geslaagd te noemen. Dance Valley zou in 1997 uitgroeien naar 25.000 bezoekers en in 1998 was het met 35.000 man al het grootste dancefestival van Nederland met 9 area's en 80 artiesten.

Het vijfjarig bestaan in 1999 werd gevierd met 40.000 feestende mensen, maar in 2000 werden toch wat negatieve kritieken geuit. Met 60.000 gelijkgestemde zielen op één terrein was het toch wel druk en werden de loopafstanden toch wel iets te veel tussen 14 area's met 120 artiesten. Een file van 17 kilometer werd genoemd. Maar wederom verliep alles rustig en zonder ernstige ongelukken.

Het uitverkochte Dance Valley van 2001 werd met 90.000 bezoekers de grootste. Alleen bleek ‘s avonds, dat deze aflevering niet zo succesvol zou aflopen. Het openbaar vervoer kon het niet aan en het feest eindigde in een chaos, mede door de hevige regenval aan het einde van de avond (evaluatie rapport).

Het Dance Valley-draaiboek werd aangepast na deze leerzame les en uiteindelijk werd in 2002 en 2003 de successtory toch voortgezet, maar wel sterk afgeslankt met 40.000 liefhebbers.


DJ Tiësto Dancevalley 2004

Het tienjarig bestaan in 2004 zou eigenlijk een driedaags evenement worden, maar omdat er te weinig politie beschikbaar zou zijn, ging dat feest niet door. Het werd dus een ‘Decade of Dance' op één dag, maar wel met 50.000 partypeople en 170 artiesten, verdeeld over 15 dance-arena's en 3 openluchtpodia.

Het mooi overzichtelijke ‘Dance Valley, the book', zag in dit 10e jaar ook het levenslicht.

Diverse diversiteiten

Image
Dance valley 2005 doorloop
Het doel van Dance Valley, is om liefhebbers uit alle hoeken van de dancescene te trekken en dat doe je o.a. door een grote verscheidenheid aan dancestromingen te programmeren. Trance, Clubtrance, Psychedelic Trance, Progressive Trance, Progressive, Techno, Detroit Techno, Tech-house, Electro, Chill, Drum 'n Bass, Hardhouse, zijn zomaar wat benamingen, die voorbij komen. Dit maakt het evenement groot en de daarmee aangetrokken bezoekers maken op hun beurt Dance Valley weer groot. Veel DJ's breken na hun 1e Dance Valley-optreden door bij het grote publiek en er bestaat ongetwijfeld geen binnen- of buitenlandse DJ, die niet zou willen draaien op dit event.

DJ's van het eerste uur zijn o.a. Carl Cox, Billy Nasty, Tom Harding, Ambient Daan, Dimitri, Per en JP. Zij missen (bijna) geen editie.

MC Marxman heeft ook 10 jaar lang zijn steentje bijgedragen met zijn fantastische, altijd herkenbare en onvergetelijke stemgeluid. Helaas nam hij in 2004 op de Mainstage, groots afscheid van ‘zijn' publiek.

Kwaliteit staat bij Dance Valley hoog in het vaandel. Vernieuwing en originaliteit ook, dus wordt er naast bekende en minder bekende grootheden ook aandacht geschonken aan talentvolle nieuwe DJ's.

Opvallend is dat de van oorsprong uit Engeland afkomstige Hardhouse-stroming mede dankzij Dance Valley waanzinnig hard gegroeid is. Hardhouse kreeg vanaf 2001 zelfs een eigen buitenpodium (HQ). En als Carl Cox niet afsluit op de Mainstage, dan host hij ook een eigen buitenpodium (Global Stage).

De Mainstage, gelegen tegenover de heuvel, waardoor de DJ's tegen in plaats van over de menigte uitkijken, is altijd zo veel mogelijk een afspiegeling van de diversiteit aan muziekstijlen en artiesten. Daarom zal je op deze plek de meest uiteenlopende soorten en maten partypeople bijeen zien, mocht je deze elders op het terrein nog niet zijn tegengekomen. Jong en oud, blank of donker, Nederlanders of andere wereldburgers gekleed in spijkerbroeken, designer jurkjes, carnavaleske kleding of kinky outfit. Never mind, because everybody speaks the universal language of dance! Respect, tolerantie, eenheid, liefde, vrijheid en vrede heersen op Dance Valley en dat gevoel moet je ervaren, samen met de opzwepende muziek en natuurlijk de fantastische kippenvelbezorgende lasershows met vuurwerk aan het eind. Dit speciale gevoel uit zich in diverse leuke voorvallen en laat een enkeling zelfs inspireren tot een origineel huwelijksaanzoek tijdens het festival.

Eindelijk, meerdaags!

Wat UDC eerder niet voor elkaar kreeg, lukte wel in 2005 en 2006: een driedaags festival in the Valley of Dance!

Image
Tom Harding Hq stage 2003
Je kon kiezen: of samen met 14.999 andere feestkampeerders, twee nachten op de speciale Dance Valley camping overnachten, of gewoon alleen de zaterdag meefeesten met in totaal 60.000 partypeople.

De camping was voorzien van alle gemakken en vele extra's, gericht op een soort mini Dance Vakantie met een nachtcafé, Silent Disco, game-area en een bioscoop, waar het feest nog even òf de hele nacht kon doorgaan. Het zal ongetwijfeld een hilarisch gezicht zijn geweest in die Silent Disco, waar men de keuze uit twee verschillende muziekkanalen had, die alleen via een koptelefoon te horen waren.

Op de vrijdag in 2005 konden de liefhebbers tot 12 uur ‘s nachts genieten van elektronische dansmuziek, verzorgd door zo'n 65 artiesten op 8 verschillende area's met fraaie namen: Thank God It's Friday, Eurogrooves, Loveland, Renaissance, HQ, Reactor, Electronation en Chill zone, compleet met hangmatten. Grote namen als Carl Cox, Sasha, Jean, Darren Kay, Lisa Lashes, JP, Derrick May, Deep Dish, Satoshi Tomiie en Ambient Daan, stonden te trappelen om deze allereerste Dance Valley-vrijdag in te wijden. Het leek een beetje een revival van het oude Dance Valley met 15.000 partygangers te worden.

Helaas beschikten de weergoden anders over het normaal statistisch gezien, meest zonnige eerste weekend van augustus en zij overlaadden het festivalterrein met bakken water om zodoende het programma behoorlijk in de war te sturen. Eigenlijk had het regenwater al de hele eerste week van augustus met hoosbuien tegelijk ons land geteisterd en was het een natte en modderige bedoening geworden in de vallei. Op het laatste moment moest de programmering aangepast worden. Zo ging Mainstage niet open en zouden de artiesten draaien in de droge tenten. Hoe het met de tentjes was op de camping? Er werd druk gespeculeerd op de vele muziekfora van Internet, vooral door mensen, die blij waren niet op de camping te staan, maar zich ook vooral zorgen maakten om de zaterdag, wanneer zij er ook bij zouden zijn.

Image 's Nachts en de volgende ochtend werd er door de organisatie nog druk maatregelen getroffen om vooral de modderige paden toch enigszins begaanbaar te maken met houtsnippers en stalen loopplanken. Het heeft iets geholpen en gelukkig bleven ernstige buien uit op de zaterdag en na een uur of vier ‘s middags kwam zelfs de zon toch nog haar stralen strooien over dit feest der feesten.

De Mainstage maakte in het begin van de dag nog een beetje troosteloze indruk, mede door de donkergrijze lucht, maar het gras was daar (nog) groen.

De HQ-area bovenin was goed te doen en vele Harddancelovers gingen daar uit hun dak op o.a. Tom Harding, Proteus en Eddie Halliwell. Beneden in de vallei was het toch al gauw glibberen, want het begaanbare snel aangelegde pad was te smal voor de vele duizenden passanten. Voor de Armada stage in de vorm van een schip met o.a. Armin van Buuren bleef de ‘dansvloer' lang goed begaanbaar, het was soppen bij Chris Liebing op de Global Stage en enorm druk en benauwd in de Renaissance tent met Hernán Cattáneo en Sasha.

We sloten deze ‘Blubber' Valley juichend en in ouderwetse saamhorigheid af met een spetterend optreden van Paul van Dijk op Mainstage, als vanouds compleet met prachtig vuurwerk en een schitterende lasershow, daar waar je een bikkel was, als je je staande kon houden op de inmiddels ontiegelijk glibberige heuvelhelling.

2006: een keerpunt voor Dance Valley?

Ondanks de weersomstandigheden had UDC de smaak te pakken van een driedaagse Dance Valley, dus in 2006 kwam er een weer zo één. Maar met moeite, want UDC kreeg geen toestemming van gemeente Velsen en politie voor het traditionele eerste weekend van augustus. Er zou te weinig mankracht zijn in augustus om alles in goede en veilige banen te leiden. Er werd koortsachtig gezocht naar een andere oplossing, maar een goed alternatief was er eigenlijk niet. Men kreeg uiteindelijk toestemming voor het weekend van 14 t/m 16 juli, dat helaas samenviel met het Extrema Outdoorfestival te Best èn de Love Parade in Berlijn. Een groot risico, want dit zijn ook zeer populaire feesten.


Carl Cox Dance Valley 2004

De organisatoren van Extrema besloten, na een inventarisatie onder Extremagangers, dat zij toch ook voor dat weekend zouden gaan. Vele liefhebbers van beide events waren hevig teleurgesteld, want er moest gekozen worden en dat wilde men eigenlijk niet. De line-ups van deze buitenfeesten waren allemaal ijzersterk. Dance Valley had in de aanbieding o.a. The Prodigy, Derrick May, Fedde le Grand, Lisa Lashes, Danny Howells, Hernán Cattáneo, Marco V, Armin van Buuren, Ferry Corsten, Erick Morillo, Judge Jules, Marcel Woods, Eric Prydz, Monika Kruse en Carl Cox. In een later stadium kwam daar nog een heel sterke troef bij: DJ-legende Danny Tenaglia. De internationaal als beste bekend staande marathonplayer, die bijna nooit in Nederland draait, maar zeer populair is onder bijna alle Progressiveliefhebbers en Ibizagangers, zou zes uur lang op vrijdag op de Dance Valley Weekender draaien! Er ging een lange zucht door de Dancewereld, want de keuze werd dus nog ingewikkelder voor een hoop mensen. Doen we een weekendje Dance Valley of gewoon alleen zaterdag of gaan we naar Extrema of Berlijn? De kaartverkoopscore voor deze events leek wel een wedstrijd.

Zes weken voor het begin van Dance Valley kwam een laatste verrassing: UDC had toestemming gekregen om ook losse kaarten voor alleen de vrijdag te verkopen, dit resulteerde in een verlossing voor de portemonnees van nogal wat diehards, die vrijdag naar Spaarnwoude wilden gaan en zaterdags naar één van de andere festivals. Nu konden ze genieten van meer voor minder en werd de keuze iets minder moeilijk.


Dance Valley 2005

Toch hielpen al deze acties UDC niet aan de overwinning. Net als in 2005, raakte ook deze aflevering niet uitverkocht. Iets meer dan 42.000 i.p.v. 60.000 kaarten werden verkocht. Terwijl de zon dit jaar toch zijn uiterste best deed, het was zelfs zo heerlijk warm, dat er op het terrein zelfs verkoelende zwembadjes in tropische settings geplaatst werden. De organisatie kreeg naast veel complimenten ook teleurstellende reacties aan hun broek over het feit dat er geen HQ-area was op het bovenveld, het gedeelte bij de rotsen afgesloten was en er geen afsluitend vuurwerk was op Mainstage met Armin van Buuren. De prachtige hemelvullende lasers waren er overigens wel.

Niet snel na deze Weekender, kwamen er berichten in de pers over personeelsreorganisaties bij UDC. Was het gebeurd met de mythe, die Dance Valley heet?

Nieuwe kansen in 2007?

Gelukkig staat er toch weer een nieuwe Dance Valley op stapel in 2007. Voor de 13e maal op rij, maar dan nu weer op één dag èn in een nieuw jasje. Of eigenlijk oud, want het thema voor dit jaar "Cirque de la Dance", is ontsprongen uit het hele circus wat dit feest eigenlijk al was en is.

De organisatie heeft alle plussen en minnen van de afgelopen twee driedaagse afleveringen bij elkaar opgeteld en kwam tot de conclusie dat ze in ieder geval geen geld meer moesten steken in een camping, waar net even te weinig animo voor was en waarvoor bijvoorbeeld extreem kostbare watervoorzieningen over een afstand van zo'n acht kilometer moesten worden aangelegd.


De sfeer op de vrijdagen kon niet tippen aan het gevoel dat bij dit valleifeest hoort. Om nog maar te zwijgen over de extra personeelskosten.

Het is nu vastgelegd dat dit festival de komende vijf jaar blijft op de 2e zaterdag van juli. Extrema verhuist, in goed overleg, naar de 3e zaterdag.

UDC presenteerde op 17 april in Panama te Amsterdam met een brede smile de te verwachten line-up. Een gulle greep uit de 14 verschillende area's: Paul van Dijk, Umek vs. Valentino Kanzyani, Marcel Woods en Ferry Corsten op Mainstage, Carl Cox host weer zijn eigen Global stage, HQ is weer terug op zijn eigen buitenpodium met o.a. Yoji Biomehanika, JP vs. Walt Jensen, Tom Harding en een live-act van de Organ Donors. Marco V krijgt zijn eigen In Charge area. DJ Per komt met zijn Beatclub. Er is een Ibiza stage en een Continental Area met ondermeer de Amerikaanse favoriet Christopher Lawrence, Judge Jules, Blank & Jones en The Shy Brothers. Ook Hardtechno is present met Lost 'n music with Kne'Deep headliner Rush. En ga zo maar door. Opvallend afwezig dit jaar, is een echte Progressive area. Het muzikale geheel wordt gecompleteerd met een zeer gevarieerd programma met alle voorkomende, oude en nieuwe circusvormen. Op de schitterende nieuwe website van Dance Valley, kan men alvast in the mood komen. Op de site van UDC is o.a. te lezen over de samenwerking die Dance Valley is aangegaan met de Raintrust Foundation. Er is een stuk regenwoud geadopteerd om het brandstofgebruik te compenseren in verband met het broeikaseffect.

Ik ben enorm benieuwd hoe deze aflevering zal gaan uitpakken! Verrassend waarschijnlijk en het zal ongetwijfeld weer één ouderwets gigantisch spektakel worden!

We kunnen in ieder geval weer opgelucht ademhalen en gewoon op zaterdag 14 juli ons vol overgave gaan storten in het feestgedruis te Spaarnwoude. Dance Valley is here again to stay!

xxxYvonnYxxx

Ik kan niet wachten tot we weer met de handen in de lucht in extase raken bij een uitverkoren DJ en smeken om meer.................


Share/Save/Bookmark