Home Redactie Specials Dance Valley historie anno 2005
Dance Valley historie anno 2005

DANCE VALLEY ZIET VOOR DE 11E MAAL ‘T DAGLICHT

In augustus 2001 zat ik voor de TV, mij te verbazen over al die vrolijke, uitgelaten en apart uitgedoste mensen, die als haringen in een ton op een veld liepen, stonden of dansten. Het leek mij een claustrofobische aangelegenheid, met 90.000 man tegelijk op een feest. Ik verklaarde ze voor gek en toen later, in een enorme plensbui waar geen eind aan kwam, duidelijk werd dat er honderden partypeople onderkoeld waren geraakt, omdat het vervoer hopeloos op z’n gat lag, begreep ik helemaal niet waarom mensen dit over hadden voor een feest.

Een jaar later vielen de schellen van mijn ogen. Mijn eerste grote dancefestival werd een feit. Alle enthousiaste verhalen en mijn steeds groeiende belangstelling voor Dance, hebben mij verleid tot het lijfelijk voelen en meebeleven van Dance Valley. Claustrofobisch? Welnee, dat is een vertekend beeld op de TV, je wordt opgenomen in één grote familie die love, peace and happiness uitstraalt en die familie komt voor gezelligheid, muziek en dansen in een meestal zonnige, sfeervolle vallei. Zelfs het ‘fileleed’ van vier uur over één kilometer was bijzonder lollig te noemen. We arriveerden daardoor pas om 17 uur en tegen het einde van deze onuitwisbare dag, wist ik dat ik voortaan geen aflevering meer zou missen!

Woodstock of Dance

Begin jaren negentig werd tijdens een uit de hand gelopen barbecue, door een stel vrienden een origineel idee uitgewerkt voor een gezellig dansfeest, dat overdag èn in de buitenlucht moest gaan plaatsvinden. Dit werd in juli 1995 onder organisatorisch beleid van UDC gerealiseerd in recreatiegebied Spaarnwoude op de plaats waar een voormalig vuilstortterrein was gesitueerd. Het terrein is mooi heuvelachtig en biedt daardoor ongekende mogelijkheden. Er werd gerekend op circa 5.000 liefhebbers van elektronische muziek.
Sceptici boorden het plan de grond in, want hoe kun je nou iets wat het daglicht niet verdraagt, juist buiten in dat daglicht plaats laten vinden? Tenslotte kwam het evenement voort uit de knowhow van en connecties met duistere undergroundfeestjes als Evlo-love en diverse party’s onder de hoede van Mazzo, die alleen diep in de nacht plaatsvonden.
Gelukkig kregen de sceptici geen gelijk. Deze eerste editie met zeven area’s, die bezocht werd door zo’n 8.000 dance-fanaten, werd een groot succes. Het Woodstock of Dance was geboren en men noemde het Dance Valley!

Eén van die 8.000………

Drie vrienden, verbonden aan de lokale amateurzender ‘radio Plus’ in IJmuiden die elke vrijdagavond het dance-programma ‘Hendriks & Van der Ven’ de ether injoegen, waren het er in 1995 over eens: dit festival, daar moesten ze heen. Dit kon misschien wel eens van essentiële nieuwswaarde voor het uitgaansleven zijn en dat moest live ondervonden worden op het Spaarnwoudeterrein. Om 12 uur meldden zij zich aan de ingang, nadat de auto zo’n 30 meter verderop geparkeerd was.

Martijn v.d. Ven vertelt een paar ervaringen: “Met het programma stevig in de hand, kochten we een kaartje, kan me niet echt herinneren wat de prijs was, circa 25 piek moet dat geweest zijn. Dat was wel een rib uit de bekende studentenportemonnee. Koffie? Ja, eerst een bakkie, want de ogen moesten op dit vroege uur nog uitgewreven worden. Het was ‘t eerste event, dat al zo vroeg èn overdag plaatsvond. Met een sloot koffie in de hand werd het terrein afgestroopt. Het was nog zo rustig, dat een afgevuurde kogel niemand geraakt zou hebben. Gezellige en knusse standjes, eettentjes, een verkoper van 2e hands platen en fruitige dames, stonden in mijn herinnering centraal op het terrein. Wat later in de middag namen we een kijkje bij Dave Clarke en ik kon op dat tijdstip even rustig met hem praten. Op de vraag of hij zich vermaakte, kwam: “Off course, but the visitors are still below level”….. slechts 40 man stond uit hun kneiter te gaan in een tent met een capaciteit van 600 man. Kortom, de wereld is daarna behoorlijk veranderd, explosief zullen we maar zeggen.”
Tegen de avond bracht de groep vrienden o.a. een bezoekje aan Ambient Daan, toen al de grondlegger van Ambient house (house met een hoog chill-gehalte). “Euforisch was de eensgezindheid en het hippiegevoel in die tent met fluorescerende doeken en snuisterijen. Het ‘Ruigoord’ van nu, kan dit alleen maar nastreven. Het was pure beleving, op basis van muziek. Niet op basis van amfetaminen, het was echt puur!” beschrijft een nog steeds lyrisch enthousiaste Martijn v.d. Ven (tegenwoordig ook bekend als DJ Maron). “Nog veel te vertellen, maar het gevoel blijft echt onbeschrijflijk, hoe ik die dag ervoer en hoe bepalend dat geweest is voor mijn muzikale toekomst. Dance Valley heeft me geïnspireerd om verder mijn weg in de dancewereld te zoeken.

Successtory

Na het succes van de eerste aflevering, volgde in augustus 1996 de tweede. Deze keer konden 15.000 mensen dit feest der feesten bijwonen. Dance Valley toonde zich een waardig festival, want ook dit jaar was bijzonder geslaagd te noemen. Dance Valley zou in 1997 uitgroeien naar 25.000 bezoekers en in 1998 was het met 35.000 man al het grootste dancefestival van Nederland met 9 area’s en 80 artiesten.

Het vijfjarig bestaan in 1999 werd gevierd met 40.000 feestende mensen, maar in 2000 werden toch wat negatieve kritieken geuit. Met 60.000 gelijkgestemde zielen op één terrein was het toch wel druk en werden de loopafstanden toch wel iets te veel tussen 14 area’s met 120 artiesten. Een file van 17 kilometer werd genoemd. Maar wederom verliep alles rustig en zonder ernstige ongelukken.
Het uitverkochte Dance Valley van 2001 werd met 90.000 bezoekers de grootste. Alleen bleek ‘s avonds, dat deze aflevering niet zo succesvol zou aflopen. Het openbaar vervoer kon het niet aan en het feest eindigde in een chaos, mede door de hevige regenval aan het einde van de avond.
Het Dance Valley-draaiboek werd aangepast na deze leerzame les en uiteindelijk werd in 2002 en 2003 de successtory toch voortgezet, maar wel sterk afgeslankt met 40.000 liefhebbers.
Het tienjarig bestaan in 2004 zou eigenlijk een driedaags evenement worden, maar omdat er te weinig politie beschikbaar zou zijn, ging dat feest niet door. Het werd dus een ‘Decade of Dance’ op één dag, maar wel met 50.000 partypeople en 170 artiesten, verdeeld over 15 dance-arena’s en 3 openluchtpodia.
Het mooi overzichtelijke ‘Dance Valley, the book’, zag in dit 10e jaar ook het levenslicht.

Diverse diversiteiten

Het doel van Dance Valley, is om liefhebbers uit alle hoeken van de dancescene te trekken en dat doe je o.a. door een grote verscheidenheid aan dancestromingen te programmeren. Trance, Clubtrance, Psychedelic Trance, Progressive Trance, Progressive, Techno, Detroit Techno, Tech-house, Electro, Chill, Drum ’n Bass, Hardhouse, zijn zomaar wat benamingen, die voorbij komen. Dit maakt het evenement groot en de daarmee aangetrokken bezoekers maken op hun beurt Dance Valley weer groot. Veel DJ’s breken na hun 1e Dance Valley-optreden door bij het grote publiek en er bestaat ongetwijfeld geen binnen- of buitenlandse DJ, die niet zou willen draaien op dit event.
DJ’s van het eerste uur zijn o.a. Carl Cox, Billy Nasty, Tom Harding, Ambient Daan, Dimitri, Per en JP. Zij missen (bijna) geen editie.
MC Marxman heeft ook 10 jaar lang zijn steentje bijgedragen met zijn fantastische, altijd herkenbare en onvergetelijke stemgeluid. Helaas nam hij in 2004 op de Mainstage, groots afscheid van ‘zijn’ publiek.
Kwaliteit staat bij Dance Valley hoog in het vaandel. Vernieuwing en originaliteit ook, dus wordt er naast bekende en minder bekende grootheden ook aandacht geschonken aan talentvolle nieuwe DJ’s. Zo zullen er dit jaar o.a. twee DJ’s (Alex v.d. Bos en Steve Mulder), die de Carl Cox Masterclass hebben gewonnen, een eigen plekje krijgen op dit evenement.
Opvallend is dat de van oorsprong uit Engeland afkomstige Hardhouse-stroming mede dankzij Dance Valley waanzinnig hard gegroeid is. Hardhouse kreeg vanaf 2001 zelfs een eigen buitenpodium (HQ). En als Carl Cox niet afsluit op de Mainstage, dan host hij ook een eigen buitenpodium (Global Stage).
De Mainstage, gesitueerd tegenover de heuvel, waardoor de DJ’s tegen in plaats van over de menigte uitkijken, is altijd zo veel mogelijk een afspiegeling van de diversiteit aan muziekstijlen en artiesten. Daarom zal je op deze plek de meeste verschillende soorten en maten partypeople bijeen zien, mocht je deze elders op het terrein nog niet zijn tegengekomen. Jong en oud, blank of donker, Nederlanders of andere wereldburgers met spijkerbroeken, designer jurkjes, carnavaleske kleding of kinky outfit. Never mind, because everybody speaks the universal language of dance! Respect, tolerantie, eenheid, liefde, vrijheid en vrede heersen op Dance Valley en dat gevoel moet je ervaren samen met de opzwepende muziek en natuurlijk de fantastische kippenvelbezorgende lasershows met vuurwerk aan het eind. Dit speciale gevoel uit zich in diverse leuke voorvallen en laat een enkeling zelfs inspireren tot originele huwelijksaanzoeken tijdens het festival.

Eindelijk, meerdaags!

Wat UDC vorig jaar en eerder niet lukte, hebben ze dit jaar wel voor elkaar! Op 5, 6 en 7 augustus kunnen echte die-hards gaan genieten van 3 dagen Dance Valley. Alleen moet je dan wel samen met 14.999 dance-kampeerders, verplicht twee nachten op de speciale camping overnachten, al zal dat geen straf zijn, want die camping is voorzien van alle gemakken en vele extra’s. Dat wordt een soort mini Dance Vakantie met een nachtcafé, Silent Disco, game-area en een bioscoop, waar het feest nog even òf de hele nacht kan doorgaan. Wat zal er vals gedanst worden in die Silent Disco! Men heeft keuze uit twee verschillende muziekkanalen, die alleen via een koptelefoon te horen zijn. Grappig gezicht natuurlijk.
Vrijdag kunnen deze liefhebbers tot 12 uur ‘s nachts genieten van elektronische dansmuziek, verzorgd door zo’n 65 artiesten op 8 verschillende area’s met fraaie namen: Thank God It’s Friday, Eurogrooves, Loveland, Renaissance, HQ, Reactor, Electronation en Chill zone, compleet met hangmatten. Grote namen als Carl Cox, Sasha, Jean, Darren Kay, Lisa Lashes, JP, Derrick May, Deep Dish, Satoshi Tomiie en Ambient Daan, staan te trappelen om deze allereerste Dance Valley-vrijdag in te wijden. De Chill is dit keer niet On The Hill, omdat dit gebied op vrijdag nog niet geopend is. Deze ‘bescheiden’ vrijdag doet denken aan een soort revival van het oude Dance Valley met 15.000 partygangers.
Zaterdag komen nog eens 45.000 frisse feestbeesten met een dagkaart het terrein op om hun helden op 12 area’s te gaan toejuichen. Men kan dan voor Mainstage, Eurogrooves, HQ, Renaissance, Armada, Chill, Loveland, Global Stage, Concept, Electronation, Psychedelic en/of Circo Loco gaan. Ook voor deze dag zijn er weer diverse grootheden geprogrammeerd en sommigen staan zelfs op vrijdag en zaterdag ingepland. Een greep uit de ongeveer 100 DJ’s: Ferry Corsten, Nic Fanciulli, Tom Harding, Danny D, Proteus, Armin van Buuren, Remy, Harry Lemon, Hernán Cattánneo, Steve Lawler, Timo Maas, Dimitri, Kevin Saunderson, Alexander Kowalski, Michel de Hey, Chris Liebing en Jochen Miller. Maar laten we de iets mindere goden en jonge talenten vooral niet vergeten, die ook voor verrassende muzikale hoogstandjes kunnen zorgen.
Over het weer hoeven we ons geen zorgen te maken. Het eerste weekend in augustus moet statistisch gezien één van de mooiste weekenden van het jaar zijn. En op een enkele tegenstribbelende eerste zaterdag in augustus na, schijnt de zon altijd uitbundig over dè dansvallei van Nederland!

Meer info op: www.dancevalley.nl

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Ik kan niet wachten tot we weer met de handen in de lucht in extase raken bij een uitverkoren DJ en smeken om meer……………..

{mos_ri}

Share/Save/Bookmark