Speculeren
Column

Donderdagmiddag gelezen op www.nu.nl: Amerikaanse actrice Hillary Swank, onder meer bekend van Boys Don’t Cry en Million Dollar Baby (waarvoor zij een Oscar won), is door de Nieuw Zeelandse autoriteiten beboet voor smokkel. Mijn eerste reactie van nieuwsgierigheid en geschoktheid maakte al snel plaats voor een soort van opluchting toen bleek dat het hier ging om het smokkelen van 2 stuks fruit. Deze mogen vanwege de kans op ziektes en dergelijke niet worden ingevoerd. Iets wat de actrice dus wel had gedaan. Mevrouw Swank moet nu dus dokken.

Het ging hier dus maar om een incident dat het naar mijn mening niet eens verdient om in het nieuws vermeld te worden. Het verleden kent echter een groot aantal celebraties die op wat voor manier de fout in zijn gegaan en daarna met justitie in aanraking zijn geweest. Dit wordt altijd breed uitgemeten door de media en we kennen dan ook allemaal de verhalen over schietende rappers, een uit winkels stelende Winona Rider, een wiet smokkelende en coke snuivende Whitney Houston en het (mogelijk) misbruiken van kinderen door een Michael Jackson. Ook onze eigen BN’ers lijken af en toe massaal de wet te overtreden en we worden dan ook regelmatig door de kranten en bladen getrakteerd op sappige schandalen. Katja Schuurman rijdt graag met een borrel op, Rob Oudkerk bezoekt een tippelzone en zelfs prinses Maxima moest er aan geloven toen zij niet goed had uitgekeken bij het uitrijden en dus tegen iemand aan botste.

Terwijl ik hier zo een beetje over zat na te denken, vormden zich in mijn hoofd allerlei theorieën en verklaringen voor het wetovertredende gedrag van celebs. Omdat deze column nou eenmaal de plek is waar ik dit soort dingen kan uiten, zal ik mijn gedachtegangen met jullie delen. Mijn eerste idee was dat mensen die de drang hebben om kun kunsten in het openbaar te vertonen misschien een bepaalde karaktertrek hebben die leidt tot dit soort gedrag. Het is misschien ietwat vergezocht, maar het zou natuurlijk kunnen dat het een manier is om de aandacht op zich te vestigen. Omdat ze die aandacht pas krijgen nadat ze gesnapt zijn, lijkt me dit dan eigenlijk toch niet zo’n logische verklaring. Want eerlijk is eerlijk: niemand wil toch graag in aanraking met justitie komen met alle gevolgen van dien?

Een andere verklaring ligt in het nemen van risico en ervaren van spanning. Zou het soms kunnen zijn dat deze mensen geboren zijn met een onweerstaanbare honger naar spanning? Acteurs, zangers en andere entertainers hebben volgens mij regelmatig te maken met situaties waarin ze een kick krijgen van wat ze doen. Hier van uitgaande redeneerde ik dat het gevoel bij het betreden van een podium, een naaktscène opnemen of jezelf op een figuurlijke manier blootgeven misschien wel vergelijkbaar is met het gevoel wat het overtreden van de wet oproept. Het zou dan zo kunnen zijn dat beroemde mensen een bepaald soort remming missen, die andere mensen wel hebben, waardoor ze makkelijker een overtreding begaan. Wat ook nog mogelijk is, is dat ze uit het dagelijks leven niet meer genoeg spanning kunnen halen. Ze zijn al zo verwend en alles lijkt mogelijk te zijn, waardoor ze hun extra kick moeten halen uit het doen van verboden dingen.

Last but not least, kwam ik met het idee dat het de sterren misschien wel te veel naar hun bol is gestegen. Ze worden vaak behandeld als goden en iedereen zegt ja en amen tegen ze. Bij gebrek aan tegenspraak en een overvloed aan mogelijkheden dankzij chronisch geldoverschot bestaat natuurlijk de kans dat je je als beroemdheid ook echt een ‘almighty hero’ waant. Als je in de dagelijkse omgang met andere mensen altijd alles kunt maken, dan zal je het toch zeker niet in je hoofd opkomen om te denken dat er misschien nog wel eens iemand is die je wél een halt zal toeroepen. Sterker nog, zo’n ster beseft mogelijk niet eens dat hij of zij verkeerd bezig is, omdat hij/zij denkt altijd juist te handelen; er komt namelijk zelden kritiek op hun gedrag.

En toen, tijdens een moment van bezinning, realiseerde ik me dat mijn hoofd op hol geslagen was. Ik romantiseerde het sterrendom en had mijn fantasie de vrije loop gelaten. Zijn de mensen die ik in bovenstaand stuk tekst bedoelde eigenlijk ook niet maar heel gewoon? Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar uiteindelijk is natuurlijk niet iedere bekendheid een echte megaster en is ook niet iedere bekendheid een crimineel (in spé). Natuurlijk zijn er dezen die de fout in gaan, maar daarvan zijn er onder het ‘gewone volk’ oneindig veel meer. De celebrities hebben alleen de pech dat hun misstap meteen het nieuws haalt juist omdat zij bekend zijn. Hun gedrag wordt als schokkend gezien, omdat wij anders van hen gewend zijn. De kans is groot dat zij ook zonder hun sterdom dezelfde overtreding hadden begaan. Maar toch, zou er stiekem niet een kern van waarheid in mijn theorieën zitten? Zouden zij niet misschien van toepassing kunnen zijn op het gedrag van enkele supersterren? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat het af en toe best leuk is om over te speculeren.

Annemarie

 

Share/Save/Bookmark