Last Minute Cancellations
Column

Zijn grote feesten soms schadelijk voor ons?

Een normale vraag voor een ieder die zich graag in de dance scene beweegt? Als iemand een zinnig antwoord hierop heeft dan hoor ik dit graag want leuke, grote, knallende feesten gaan de laatste tijd aan ons voorbij en wij doen er niets aan omdat we niet weten wat er speelt. Ik zal het je ’s proberen uit te leggen.


In de hier beschrevende gevallen gaat ‘t een keer niet over drugs, andere chemische hulpmiddelen of overdadig drankgebruik. Nee er is iets veel erger aan de hand want in de hier beschreven gevallen komen “we� niet eens aan het gebruik van hulpmiddelen toe namelijk. De afgelopen paar weken werden we van alle kanten lekker gemaakt met een paar fantastische feesten. Jullie weten precies over welke feesten we het hebben; Love Peace & Dance waar iedere Hard Dance liefhebber reikhalzend naar uit heeft zitten kijken. Vervolgens was daar natuurlijk ook het feest in de ASTA waar Italiaanse grootheid Mauro Picotto op een veelbelovend programma stond. Beide feesten hebben dus een ding gemeen met elkaar; naast de verschrikkelijk goede line-up gingen ze de geschiedenisboeken in als ‘last minute cancellation’ – oftewel party poopers! Een ander feit dat ze echt met elkaar gemeen hadden was wel dat beide organisaties bulken geld gestoken hadden in de organisatie en de niet-te-missen communicatie eromheen. Reclame, flyers, e-mail op de elektronische snelweg, het nodige op verschillende fora bij de verschillende party sites en natuurlijk niet vergeten de vele posters die steden en dorpen wekenlang sierden. [Ik kon in Den Haag geen hoek om gaan of ik zag wel een poster van het bezoekje van de Godfather]. Waar gaat dat dan allemaal over vraag ik me wel eens af. Hebben die organisaties soms geld te veel of zijn ze zwart geld aan het witwassen op deze manier? Recht op de man af vragen kan natuurlijk om verscheidene redenen niet. Het zou te beledigend zijn en ik heb geen zin in een retourtje Bronovo. Of je überhaupt een eerlijk antwoord zal krijgen…...wie zal het zeggen?

Neem nou eens dat feest in de Rotterdamse Cruise Terminal. Dit feest had de potentie om – na de Dance Parade – het grootste dance evenement van de stad te kunnen worden. Super line-up, geweldige sound system, fantastische light shows en als klap op de vuurpijl een heuse laser show over de Maas heen. Kortom een party die Rotterdam als ‘House City’ op de kaart had kunnen zetten. Maar het mocht niet zo zijn en nu zit de organisator met een mega-schuld omdat geldschieters zich om de meest vage redenen op het allerlaatste moment teruggetrokken hadden. Bijzonder jammer en waarom nou eigenlijk? Betrokken partijen houden hun mond dicht en reageren “wijs� nergens op.

Ik moet er toch niet aan denken dat, wanneer ik een feestje organiseer en alles rolt als een trein qua, communicatie, organisatie, logistiek, techniek, locatie, DJ’s, MC, Crew, leveranciers, kaartverkoop, noem maar op, en voordat ik het weet, als een donderslag bij heldere hemel, BOEM, trekt een geldschieter één van de stekkers eruit. Het onvermijdelijke domino effect volgt en BOEM, de tweede geldschieter volgt het voorbeeld van geldschieter nummer één en trekt een volgende trekker eruit. Daar sta ik dan [of beter gezegd, daar lig ik dan] naast de bekende stoel waarvan de poten zojuist onderuit gezaagd waren. Ik weet zeker dat mijn complete wereld in zou storten. Er gaat van alles aan worst case scenarios door me heen. Of maak ik me juist helemaal geen zorgen en verdwijn ik gewoon met de verzekeringsgelden naar Curaçao of zo?

En dan dat andere feest, nog geen twee weken geleden. Terwijl ruim 10.000 technofanaten uit hun dak gingen in de Rotterdamse AHOY stonden ongeveer 40 DanceVenue winnaars met een kaartje in hun handen voor een ander feest dat geen doorgang had gekregen. Errug wrang, al zeg ik het zelf. Mauro Picotto, Italiaanse DJ van kaliber liet de avond van tevoren via zijn manager weten dat hij wegens persoonlijke omstandigheden niet naar Nederland kon komen en dus niet zou optreden in de club aan het Haagse Spui. Persoonlijke omstandigheden? Persoonlijke omstandigheden? Het klinkt wel, vind je niet? Maar goed wat vertel je al die mensen die een kaartje hebben en zeker van verre naar Den Haag wilden komen om de goede man in actie te zien? Even een andere DJ van hetzelfde kaliber regelen gaat natuurlijk niet, daar was het gewoonweg té kort dag voor. En de vergelijking Picotto en Van Dale zie ik niet echt zitten [Met alle respect voor Mark natuurlijk]. Weer een feestje misgelopen, dus en ook sneu voor de ASTA want die kon na het succes van Ferry wel weer een tweede volle bak op rij gebruiken.

Een ander fenomeen wat ik het afgelopen jaar regelmatig aan den lijve had ondervonden was wel het feit dat veel parties reclame lopen te maken voor een line up waar de helft van de dames of heren DJ’s niet eens komt opdagen. Dan rij ik weer een kilometertje of 100 naar een club of feest aan de andere kant van het land om juist die DJ te zien die niet op komt dagen. Zeg dan gewoon eerlijk dat ze nooit geboekt waren en dat die namen nu eenmaal mooi op de flyers en posters stonden!! Dank u wel, mag ik nu heel even een emmer! Commercie is een mooi ding maar de wildgroei ervan begint ook in de dance industrie uit te zaaien. Best wel jammer.

Helaas gebeuren dit soort dingen steeds vaker en ik vind het steeds viezer ruiken. Ik kan en durf mijn vinger er niet op te leggen maar er wordt ergens, wellicht op hoger niveau een vet politiek spelletje gespeeld en daar is meestal de kleine ondernemer en de clubber de lul van.

Neen, dames en heren feestorganisatoren, we laten ons niet meer misbruiken, er wordt niet meer met ons gesold, we laten jullie niet meer over ons heenlopen, of…..toch wel….....?

JFK

 

Share/Save/Bookmark