Home Redactie Column Kleren maken de man en de vrouw
Kleren maken de man en de vrouw
Column

Afgelopen weekend had ik weer ’s het prettige genoegen om een nachtje door te mogen brengen in een bekende Haagse club, je weet wel die ene aan het Spui. Nu komt het niet al te vaak voor dat ik in Den Haag aan het stappen ben maar als een goede DJ zijn opwachting doet wil ik wel eens de stoute schoenen aantrekken en de gok wagen. Ja ik zeg gok want het is zeker altijd weer een gok om hier uit te gaan. Het ligt niet zo zeer aan de stad zelf, of aan de club, nee hoor verre van dat. Sterker nog, ik vind Den Haag [hoe je het ook wendt of keert] een hele fijne stad om te wonen, te werken en ja, soms ook om te stappen.

Het uitgaansleven in Den Haag is – zoals de Hagenaar zelf graag zegt – bruisend te noemen. Veel kroegen die, helaas, her en der verspreid door de stad te vinden zijn, de nodige theaters, bioscopen, restaurantjes en als laatste een paar clubs. Allemaal leuke tenten en voor ieder wat wils. Wat loop ik dan te zeuren? Stappen in Den Haag is een beleving, een avontuur apart eigenlijk en dat komt niet door de vele dingen die de stad te bieden heeft maar vooral door het volk dat ik er tegenkom.

Enfin, zoals ik al gezegd had was ik weer ’s op een zaterdagnacht in Den Haag te vinden en ik moet zeggen dat ik mijn ogen weer heb uitgekeken. Het is hier echt smullen geblazen als je een voyeur in hart en nieren bent. Je kijkt je ogen uit hoe sommige mensen zich weer toetakelen onder het mom van, ‘Goh wat zie ik er vandaag weer goed uit!’ Eerlijk, een socioloog zou op het begrip Hagenaar kunnen promoveren. Ik zal het uitleggen.

De Hagenaar of Hagenees [weet niet echt wat het verschil is] is vrijwel meteen te herkennen aan het feit dat hij noch zij in de spiegel heeft gekeken voordat hij/zij de deur verlaat. Criminele, wat een verzameling [mis]combinaties, plebs en proleten zie je daar toch de dansvloer betreden. De meesten zullen absoluut geen slecht figuur slaan bij de nodige ‘make-over’ programma’s. Ik vraag me daarom wel eens af of het niet genetisch bepaald is. Wanneer ik in Rotterdam, Nijmegen of Amsterdam naar een club ga, zie ik lang niet zoveel ‘mode-nachtmerries’ als in Den Haag, dus nogmaals mijn vraag; Kijken Hagenaars en Hagenezen niet eerst in de spiegel voordat ze de deur verlaten?

Zo zat ik dus samen met een Haagse dame [die zich overigens wel kon kleden] in de lounge te praten en toevallig hadden we het zo over de Haagse klederdracht. De meeste meiden zijn daar echt klonen van elkaar. Als je twijfelt wat het huidige modebeeld moet zijn dan moet je vooral ’s een avondje Den Haag doen. In een kwartier ben je helemaal op de hoogte wat er te koop is. Nu moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat dit beeld verreweg modieus te noemen is. Felgekleurde topjes en pofbroeken die bijna neurotisch in de daaronder spitsgeneusde boots gepropt zijn. Sorry hoor, maar neen…..! Los gezien zijn deze items heel erg leuk maar de Haagse meid weet het weer zodanig te combineren dat het braken me erg hoog komt te zitten. Daarbij komt ook nog dat menig Haagse meid de items drie maten te klein koopt, eng gewoon. Dus meiden, vertel, waarom doen jullie dat?

Om over de heren maar te zwijgen. Goedgekleedde mannen waren afgelopen weekend op 1 hand te tellen en – zul je zien – ze kwamen niet eens uit Den Haag. Helaas is het ook weer zo dat wanneer je je hier in Den Haag een beetje goed kleedt en je verzorgt jezelf een beetje dan wordt je meteen weer in het homohokje geduwd en daar is de Haagse man al helemaal bang voor. Een beetje jammer dus.

Conclusie wat de doorsnee mannen betreft, val vooral niet op, verzorg je vooral niet want dan ben je in de ogen van je stadsgenoten een homo. Dus alleen spijkerbroeken, t-shirt en natuurlijk een paar gympen eronder. Wat de doorsnee dames betreft, leuke kleren maar niet kunnen combineren. Daarbij komt ook nog dat je – in hun ogen althans – sociaal gezien overal buiten valt als je er niet uitziet als een ingesnoerde rollade.

Dames en Heren Hagenezen, het klinkt misschien hard maar kijk ’s wat vaker in de spiegel voordat je je huis verlaat. Mijn tip als Hagenaar zijnde, als je vriend of vriendin er echt niet uitziet, zeg het dan. Jij zou toch ook niet willen dat je in hun ogen voor lul bij loopt…....

JFK

 

Share/Save/Bookmark