Home Redactie Partyreports Tiësto In Concert 2
Tiësto In Concert 2
Partyreports

Touched by Magic and Music!
Vrijdag 29 oktober 2004, Gelredome Arnhem

Afgelopen weekend was het weekend van Tiësto! Twee avonden achter elkaar stond hij in een uitverkocht Gelredome te Arnhem. De verwachtingen waren zeer hoog gespannen na zijn ongekend fantastische Tiësto in Concert 1 vorig jaar, waar menigeen het nog steeds over heeft als HET meest onvergetelijke feest der jaren.

 

Dit jaar was het thema Magik en dit moet als magie in de oren hebben geklonken van de vele trouwe fans van het eerste uur die deze gelijknamige cd-serie van de heer Tijs Verwest grijs gedraaid hebben en koesteren.

Natuurlijk was ook ik vorig jaar op zijn eerste concert geweest en ook ik was net als zo velen compleet onder de indruk van dit muzikale staaltje van perfectie van DJ Tiësto. Ook ik was zeer benieuwd wat dit Magik Concert ons ging brengen. Het concert op zaterdag 30 oktober was binnen een paar uur uitverkocht en ik heb behoorlijk op mijn neus gekeken dat ik géén kaartje had. Dat kon toch niet waar zijn. Gelukkig werd het concert toen ook uitgebreid naar de vrijdag ervoor en wist ik op het laatste ogenblik hiervoor toch nog kaartjes te bemachtigen.

In no time binnen
Dolblij en vol verwachting reden wij vrijdagavond richting Arnhem. Waar we konden parkeren werd snel en duidelijk aangegeven met borden. Het parkeerterrein lag wel wat verder weg van het Gelredome, maar voor slechts 5 Euro stond onze auto netjes op een bewaakt parkeerterrein en konden we voor dit zelfde geld ook nog met z’n allen in een gratis pendelbus, die ons zo voor de deur van het Gelredome afzette. Keurig geregeld. Al op de site had men kunnen lezen dat de garderobe zich buiten bevond en we boften dat het net droog was toen wij onze jassen inleverden.
Ook dit ging erg snel, net als het fouilleren, er waren nauwelijks rijen en in een mum van tijd stonden we binnen op de bovenste ring.

Opbouwen naar de komst van The Master
Het was precies elf uur en het 3-D brilletje wat we bij binnenkomst gekregen hadden, konden we meteen opzetten voor de mooie animatiefilm die VJ Mischa Klein gemaakt had. Heel stoer deze effecten en deze werden afgewisseld met beelden van een plaatjesdraaiende Tiësto, die door ditzelfde effect met dit brilletje wel uit het doek leek te komen en mijn hand vastpakte.
Wat meteen opviel aan de zaal was dat er meer bars beneden waren gesitueerd dan vorige keer en net als vorige keer was de zaal nog niet verlicht en was er behalve het doek met de 3-D beelden nog verder niets van het podium te zien.

De muziek die dit eerste uur klonk was misschien voor degenen die Tiesto niet zo goed kennen verrassend, want dat begon met heerlijke progressive plaatjes van Way out West “Killa� en James Holden’s “The Sky was Pink� remix. Er werd lekker rustig opgebouwd naar de opening toe met Interstate en Gabriel & Dresden toen de muziek om 00.00 uur precies stopte en de voice van MC Stretch ons op de komst van The Master himself voorbereidde.

Ons geduld werd ernstig op de proef gesteld want het wachten leek erg lang te duren, maar toen gingen de zwarte doeken opzij en kwam er een immens groot podium en mooi verlichte DJ Booth tevoorschijn, waar Tiësto als stralend middelpunt in stond te glunderen en het vuurwerk weer om hem heen knalde en oplaaide. Schitterend waren ook de subtiele klanken van Forever Today als openingstune. Hiermee heeft Tiësto een werkelijk hedendaags klassiek muziekstuk gemaakt, alsof ik bij een klassiek concert aanwezig was zo klonk het. Heel mooi en hiermee bewijst hij voor mij weer zijn veelzijdigheid en zijn muzikaliteit!
Ook mijn wederhelft, zelf musicus (gitarist, toetsenist en 20 jaar dirigent geweest) heeft lopen smullen deze avond van zo vele mooie muzikale hoogtepunten!

Subtiele Magik
Het was voor ons een topavond, die niet te vergelijken was met zijn vorige Concert. De Magik was heel subtiel en bescheiden, zoals Tijs zelf ook altijd is en de shows waren precies genoeg, niet overdreven en daarom ook heel bijzonder. Hij vertelde ons een verhaal in delen, waaronder de hedendaagse magie en de Oosterse.
De illusionist die uit de verlichte bol kwam, Tiësto die in een kist werd opgehesen en deze stunt leek mis te gaan doordat een kabel brak. De kist viel uit elkaar en het publiek en massa hield zijn adem in bij de uit de kist bungelende beentjes, maar Tiësto bleek toch weer in zijn DJ Booth te staan. De mooie Oosterse danseressen, compleet met een echte slang, de vuurspuwer, de acrobaten op de trampolines die de wereldbollen aanraakten, de dames in de trapezes en de schitterende grote witte en zwarte elfenfiguren die over het podium zweefden en fladderden alsof zij zo uit de bekende poster van de Magik waren gestapt. Werkelijk schitterend, goed over nagedacht en tot in detail perfect uitgevoerd. Mijn complimenten voor deze mooie show eromheen, alleen hiermee al was zoveel te zien en te genieten.

En dan de muziek, die was werkelijk subliem. Heel mooi subtiel soms, soms erg trancy en dan met ineens zo’n verrassende technoplaat er tussendoor, of met hele mooie opzwepende remixen van zijn eigen bekende nummers (Breda 8PM en Traffic in Montana edits). Eén van de mooiste kippenvelmomenten was voor mij de muziek in combinatie met live zang en muziek. Met de warme stem van de Engelse zanger Matt Hales vertolkte hij twee mooie pop ballads. De eerste song zichzelf begeleidend op de piano. Heel mooi, alsof ik ineens weer bij een popconcert was. En de tweede song het mooie UR, een eigen productie van Tiësto van zijn cd Just Be, was zo zuiver en puur gezongen, subliem! Tiësto heeft tezamen met Matt Hales hier een hele mooie ballad gecombineerd met dancemuziek en bewezen dat pop en dance dus wel degelijk heel mooi samen kunnen gaan. Klasse, zo ook de nummers met de zangeres Bibi (Sweet Misery en Just be). En wat te denken van het 50-koppige Children of Orpheus Choir met dirigent met een versie van het nummer Suburban Train en de begeleiding van de violist tijdens Lethal Industry!
Deze muzikale hoogstandjes waren een waar genot om naar te luisteren en superlatieven kom ik te kort om dit te omschrijven.

Nee, dit concert was niet met vorig jaar te vergelijken, dit concert was weer een unieke belevenis op zichzelf. En een El Dorado voor de ware muziekliefhebber met een brede muzieksmaak. Misschien is er daarom door de menigte zo met gemengde gevoelens op dit concert gereageerd. Sommigen kwamen misschien alleen maar even om de DJ nummer 1 eens een keertje te zien en zijn bekende hitjes te horen. Anderen kwamen misschien alleen maar om eens lekker in één of andere bedwelmende roes de hele avond uit hun dak te kunnen gaan. En weer anderen kwamen omdat zij fan waren van Tiësto en dit concert persé niet wilden missen.

Ik hou niet zo van mensen in hokjes stoppen, maar de eerste twee genoemde categorieën zullen deze avond waarschijnlijk niet zo aan hun trekken zijn gekomen, omdat zij met andere verwachtingen erheen gingen en dat is zeer spijtig. Maar de echte fans van Tiësto en de allround muziekliefhebbers hebben ongetwijfeld een wereldavond gehad. Want dit Concert nummer twee was van een muzikaal topniveau, een mengeling van dance, trance, techno, progressive en ballads en zelfs klassieke muziek, omlijst met mooie doordachte shows. En toen Tiësto op een gegeven moment de mix van de Prodigy, Smack My Bitch Up, er doorheen knalde, leek het wel alsof ik deel uitmaakte van een soort oerritueel en werd ik meegesleurd door de muziek en betoverd door de magie van Tiësto’s muzikale kunsten. Slechts één keer eerder had ik dit zo ervaren bij zo een dergelijk groot massaal feest en dat was een paar jaar terug in de Ahoy bij de klanken en muziekkeuze van John Digweed! Heel apart dat mij nu dit zelfde oergevoel bekroop, dat de DJ en het publiek één werden, het was alsof ik droomde.

Ja, ik ben duidelijk één van Tiësto’s fans en heb een dijk van een avond gehad, maar ook mijn wederhelft die dit niet zo uitgesproken is, heeft een topavond gehad en loopt nog steeds te mijmeren over zulke mooie muzikale hoogstandjes die deze avond en nacht aan zijn oren zijn voorbij getrokken. Hij als musicus kan het ook niet laten om muziek te beluisteren anders dan wij doen en dan hebben we het nu eens niet over smaak, want daarover valt niet te twisten. Nee hij hoort ook noten en akkoorden en kan van dit Tiësto Concert dan niets anders zeggen dan dat het muzikaal zeer goed en mooi in elkaar zat en dat hij geen wanklank heeft kunnen vinden. Hij is hier de muziekkenner, ik geloof het graag, want het klonk mij ook hemels in de oren. Tiësto, voor ons ben je met recht de nummer 1 DJ, je hebt er hard voor gewerkt en je hebt bewezen écht muzikaal en veelzijdig te zijn en verschillende muziekstromingen zo mooi bij elkaar te kunnen brengen, alleen dat is al uniek! Proficiat!

Partygreetzzz

Liza de Diva

 

Share/Save/Bookmark