Home Redactie Partyreports HQ to the extreme
HQ to the extreme
Partyreports

Wat valt er eigenlijk te schrijven over een feest waar ik al jaren kom zonder daarbij al te vaak in herhaling te vallen? Moeilijk? Enorm, neem dat maar van mij aan. Maar je kunt het gerust van me aannemen; in al de jaren dat ik naar de Melkweg ga om de maandelijkse HQ party bij te wonen ben ik eigenlijk nooit echt teleurgesteld geweest. Natuurlijk hebben er mindere avonden tussen gezeten maar dat had dan weer met het verwachtingspatroon te maken. Wie herinnert zich niet het eerste deel van de honderdste HQ editie? Gelukkig kwam High Quality augustus 2004 niet aan in dat deel van de graadmeter.

Voor de trouwe fans van HQ was augustus er weer een om maanden naar uit te kijken. UDC/HQ had al twee maanden laten doorschemeren hoe de line up eruit zou zien en die had de potentie om voor een topavond te kunnen zorgen. Danny D zou openen en opgevolgd worden door JP, die een 2.5uur set zou mogen neerzetten. JP zou de decks overgeven aan de Japanner Energy Dai die op zijn beurt als laatste gewisseld zou worden door Gothic Hero, Proteus. In de Old Hall stonden niemand minder dan de heren Darren Kay, Jack de Marseille en Steve Carta garant voor een top Techno-avond. De hele nacht zou natuurlijk weer super gehost worden door de one and only Paul T.

Toen we in Amsterdam aankwamen knepen we hem nog even omdat op deze avond toevallig ook nog de uitmarkt geprogrammeerd stond. We vreesden voor drukte op de toegangswegen maar meer voor gebrek aan parkeerruimte. Onze vrees bleek ongegrond en zonder al te veel moeite reden we de Byzantium garage in. Regen verstoorde onze wandeling naar het Leidseplein en als ik ergens een hekel aan heb is het wel ergens drijfnat binnen te komen. Voor het eerst in al die jaren werd ik bij de deur gevraagd of ik me wilde laten fouilleren. Gedwee liet ik de search plaatsvinden. Na een grondig onderzoek – maar lang niet zo erg als bij die anusprikkers van de XL - kon ik me bij Melanie melden. Bij binnenkomst bleek het nog niet echt druk te zijn in de Max, maar gelukkig het groepje bekenden was er natuurlijk al. Danny D. had de moeilijke taak gekregen om de zaal op te warmen en ik moet zeggen dat hem dat weer goed afging. Lekkere bekende tracks die het eigenlijk altijd wel goed doen. Kortom een goede opwarmer voor JP.

Rond de klok van elven nam JP het over. Zoals altijd weer een hoogtepunt van de hele avond. Paul T. kondigde het vertrek van de een en de opkomst van de ander aan. [Grappig, een compleet vreemde gozer zei mij nog dat hij Paul T. zo nep Engels vond praten, toen ik ‘m zei dat Paul een echte Londoner was droop hij meteen af. Ik had ‘m de hele avond niet meer gezien – Loser!]. JP begon verrassend slow. Hij ging nog even in het tempo en ritme verder waar Danny mee geëindigd was. Een half uur later in zijn set ging het gas er eindelijk op. De zaal schreeuwde het uit. Iedereen gelijk de dansvloer op en lekker dakken met zijn allen. Op de dansvloer was het overigens nog niet echt vol en dat verbaasde me enigszins. De sfeer zat er trouwens goed in maar dat is iets waar ik me nog nooit druk over heb gemaakt want die is altijd goed te noemen. HQ parties staan juist bekend om die typisch geweldige sfeer. Niet te beschrijven, die moet je gewoon een keer meemaken om het te geloven. JP’s set was weer een vette mix van continental Harddance, Hardtrance en een paar lekkere UK tracks. Natuurlijk greep hij ook weer terug in de tijd met wat oude krakers. Ik had medelijden met Energy Dai die hem moest opvolgen want JP’s set was gewoon meesterlijk te noemen.

Tijdens mijn plaspauze ben ik nog even de oude zaal in geweest om een kijkje te nemen bij Jack de Marseille. Ik had Jack wel vaker horen draaien en vond hem zeker de moeite waard. Maar de paar tracks die hij draaide konden me niet echt boeien. Natuurlijk ook omdat ik wist dat JP in de andere zaal lekker aan het knallen was. Ben dus meteen weer terug naar de Max gegaan.

Ondertussen was het in de zaal een stuk drukker geworden. Het gebeurt niet vaak dat Energy Dai naar Nederland komt dus velen wilden het risico niet lopen om iets van zijn set te moeten missen. Ik hoopte alleen maar dat zijn set dit keer niet gestoord zou worden door power failure, zoals de laatste keer toen hij in de Melkweg optrad. Gelukkig was dat niet het geval geweest. De vrolijk ogende Jap zette een echt gevarieerde set neer die bulkte van de verrassingen en meest onverwachte track keuzes. Geen stijl liet hij onberoerd en mixte trance, hardtrance, Harddance en UK hardhouse door mekaar alsof het niets was. Wat een set, zeg! Leuk was wel dat de kleine, iele Jap regelmatig de kist die achter hem stond beklom om zo de hele crowd op te zwepen. Tof gewoon!

Proteus zou de avond afsluiten en ik moet zeggen dat hij mij gewoon op het verkeerde been heeft gezet met zijn set. In tegenstelling tot al zijn andere sets die ik gezien heb was het dit keer zelfs toegankelijk voor mij. In het afgelopen jaar had ik hem zo’n vier keer gezien en iedere keer vond ik dat het tempo iets te hoog lag om er lekker op te kunnen dansen. Deze nacht lag het – voor mij althans – precies goed. Nog wel erg up tempo maar goed te doen. Proteus is een DJ die je echt moet zien om hem te kunnen waarderen, het is echt een act. Veel beweging achter de decks, gespring en geren op het podium en natuurlijk het klappen van de onmiskenbare zweep. Kortom, helemaal prima. Ook snoerde hij met de set van deze avond alle kritische geluiden of hij wel zelf de platen zou mixen want ik heb een aantal keren gehoord dat de naald van de plaat danste door zijn eigen gestamp.

Het laatste kwartier van de avond ben ik nog een kijkje gaan nemen bij de Concept zaal en genoot van de laatste drie tracks die daar geserveerd werden. De DJ die daar stond – Darren Kay – was het complete tegenovergestelde van Proteus. Ik heb die man nog geen een keer in de zaal zien kijken. Geen interactie tussen hem en het publiek whatsoever. Wat een verschil man.

Paul T. kondigde de laatste track aan en sloot de avond vakkundig af. Het was me een avondje van extremen moet ik zeggen. Of ik genoten heb, zeker weten. Volgende maand weer……

JFK

Share/Save/Bookmark