Home Redactie Partyreports Citysounds Tilburg
Citysounds Tilburg
Partyreports

In het oerwoud van party’s vind je steeds meer gratis festivals. Vandaag wordt het voor mij dus Citysounds. In navolging van vorig jaar waar ze meteen 20.000 bezoekers trokken, stopte dit jaar de teller op 5.000 meer. Bezoekers aantallen zijn voor mij geen graadmeter voor hoe gaaf een feest was, het wil alleen maar zeggen dat het druk was.

Gelukkig hadden ze dit jaar geen podium op de Korte Heuvel staan, het was vorig jaar zo druk in dat smalle straatje, dat het gewoon eng was. Dit podium was min of meer verlegd naar de 013, Tilburgs eigen pop podium. Een goede locatie, 3 zalen, maar helaas heeft 013 geen sfeer. In tegenstelling tot zijn voorganger Noorderlicht waar de intieme sfeer je meteen al bij de entree omarmde.

Naast publiekstrekkers zoals Benny Rodrigues, Jamie Anderson, Don Diablo en Acid Junkies stond er een legio artiesten die mij onbekend waren. Op zo’n feest vind ik dat het interessantste omdat je die bekende DJ’s vaak ergens anders kunt zien. En er is zoveel onbekend talent die haast nooit ergens kunnen draaien. Met de relatief hoge entreegelden van tegenwoordig wil je toch graag op safe spelen en kies je dan ook vaak voor het bekende. Zo’n gratis festival is dan een prima gelegenheid om dingen te ontdekken.
Helaas heb ik geen printer en kon dus de time-table niet uitprinten om tijdens deze avond te oriënteren wie er waar stond te draaien.

Voor deze avond had ik afgesproken met mijn stapmaatje Renate en dat is altijd gezellig. Het werd “zo’n� rare avond bol van vage zaken, ontmoetingen en bezorgdheid. De dag begon al met het probleem dat ik mijn pinpas niet kon vinden terwijl ik zeker wist dat hij hier moest zijn, nu is mijn riante penthouse wel geteld 34 vierkante meter wat de verdwijning nog opmerkelijker maakte.
Na de nodige babbels, verkeerde afslagen (terwijl er maar 2 zijn), omrijden om kauwgom op te halen waar achteraf nog maar 1 kauwgompie inzit kwamen we rond 21:30 uur aan in ons Tilburg. Deze stad heeft de laatste jaren een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt, na de komst van de Rockacademie is de bandcultuur steeds verder verdwenen wat je niet zou verwachten met al deze muzikanten. Daarentegen kom je steeds regelmatiger DJ’s tegen op Tilburgse evenementen, zo stond Sander Kleinenberg onlangs nog op de kermis te draaien.

Aangekomen bij de kop van de Heuvelring vonden we het eerste podium hier was het behoorlijk druk, hier stond de wat hardere muziek geprogrammeerd. Op dat moment stond Noes te draaien, van een bekende vernam ik dat hij de huis DJ van 013 is. Mijn eerste kennismaking met deze man dus. Het podium zag er goed uit, boven de dance area hing middels een kraan een bol van trussen met de lichtshow inclusief laser, vet hoor!. Noes draaide een aardig setje techno en we bleven daardoor hangen voor een live optreden van DPI. Helaas voor deze mannen moest de volume knop lager terwijl zij net zouden beginnen, hierdoor leek de set in te zakken. De sfeer was hier relaxed en veel mensen waren lekker met de muziek bezig.

Door de grote drukte was er helaas bijna nergens de rust om van de muziek te genieten of te ondergaan. Na een kort intermezzo met een paar bekenden besloten we om door te lopen om de andere podia te bezoeken. Aangekomen op het Heuvelplein vonden we het tweede podium (Extrema). Ook hier een groot en verzorgd podium met boven de area een ring met lichtshow. Rondom deze area stonden tentjes voor een hapje en een drankje. Deze area was goed gevuld maar gaf niet echt het gevoel dat het swingde. We besloten een kijkje te gaan nemen in 013. Hier was het een stuk rustiger en had je meer het idee dat je uit was. In de grote zaal aangekomen werden we aangenaam verrast door een groepje breakdancers op de dansvloer die daar een optreden weg gaven. Was zwaar vet om te zien. In de 013 waren meer de underground stromingen te vinden een perfecte combinatie. De kleine zaal van 013 was misschien wel het gezelligste plekje van heel Citysounds, was gezellig druk en er werd gedanst, dat kon je aan de temperatuur wel merken. Hier werd dan ook wel het hardst gedraaid. De muzikale voorkeur van de Brabander is over het algemeen wat harder dan in de rest van Nederland.

Na een praatje met wat bekenden en de zaal wat opgefleurd te hebben met onze kleurrijke flyer zijn we onze weg vervolgd naar het Piusplein (supernatural). Hippe funk/groove/lounge waar je lekker je rosétje bij kan drinken. Dit is nu een goed voorbeeld van wat een plek kan doen voor je muziekbeleving. Op zo’n veel te druk plein in de drukte vind ik het een beetje suf, maar op Extrema in het gras met de zon op je bolletje met een heerlijke joint is het heel anders. Ook hier een prima verzorgd podium en qua omgeving het gezelligst, door de bomen op het plein en de aankleding kreeg het iets sprookjesachtig.

In onze rondtocht langs diverse podia kwamen we heel veel bekenden tegen, veel die niets met dance/house hebben en degene die dat wel hebben liepen een beetje met hun ziel onder hun arm omdat het eigenlijk overal net niet was.
Dit alles maakte het dan toch wel weer gezellig. Eigenlijk is Citysounds hetzelfde als Roze Maandag met de kermis een grote reünie van bekenden en de andere helft komen kijken naar die mensen en/of omdat er gewoon wat te doen is. Maar dit komt vast omdat het voor mij een thuiswedstrijd is, anderen zullen het vast anders beleven. Wat mij het meest bijgebleven is, was het weerzien van een groepje waar ik jaren geleden iedere week een hoop lol mee had in club X en zelfs 2 gasten die ik acht jaar niet meer gezien heb. Gasten die vroeger na het stappen kwamen chillen bij het Blauwe meer. Nostalgisch moment.

Rond twaalf uur zijn we lekker bij de Zino binnengegaan, Francois stond goed gemutst het schouwspel voor de deur te bewonderen om later achter de draaitafels plaats te nemen. Ik zag deze afsluiter wel zitten, vooral omdat er reclame werd gemaakt met trance en hardtrance. Renaat en ik gaan graag op ontdekkingsreis maar we moeten ook even knallen. Helaas werd Francois afgewisseld door een andere DJ, wat Francois opbouwde brak hij in twee platen weer af. Na 01:00 uur werd het ook hier veel te druk, buiten was het afgelopen en velen zochten hun verdere vertier binnen. Ik had gehoopt om hier mijn tijd vol te kunnen maken om rond de klok van drieën de Acid Junkies te gaan zien in 013, helaas ging de drukte Wimpie parten spelen en zijn we huiswaarts gekeerd.

Thuis aangekomen zou dit nog niet het einde betekenen van deze avond het werd nog een lange nacht. Na een gezellige babbel, de menige bakken thee en het smoren van een jointje was het voor mijn stapmaatje ook bedtijd en we namen afscheid. De rit van mij naar haar is 6km en hooguit 15 minuten rijden. Ze zou me laten weten als ze veilig thuis aangekomen was. Inmiddels was er een huisgenoot thuisgekomen van een avondje werken in de kroeg en zaten hier nog even te kletsen. Na een tijdje hoorde ik maar niets en begon me een beetje zorgen te maken. Ergens weet je wel dat ze waarschijnlijk gewoon in bed in slaap gevallen is, maar toch. Op een sms’je werd niet gereageerd en de telefoon werd niet opgenomen. De onrust sloeg in mijn lijf en graaide naar mijn jas omdat mijn auto kapot is wilde ik mijn fiets pakken maar deze was weg. Fuck! Mijn huisgenoot bood zijn fiets aan en zelfs om mee te rijden op zijn brommertje. Nou daar reden we dan twee dolle dwazen, ik op de fiets met de koplamp in mijn hand en knipperlicht aan mijn kontzak, hij op een net aan de praat gekregen museumstuk van een merk wat mijn opa vast nog kent. Zonder licht, zonder verzekering, achtervolgt door meters lange rookpluimen van verbrande olie om tot mijn grote opluchting te ontdekken dat haar auto voor haar deur stond en ze heerlijk lag te slapen. Gerustgesteld keerden we huiswaarts, rookten nog een joint en kropen om half zeven het bed in.

Resumé:

podia, area’s en lichtshow zeer goed verzorgd.
Ondanks de drukte een relaxte sfeer.
Een gewaagde/brede programmering (complimenten)
Problemen van vorig jaar goed aangepakt.
Onduidelijkheid over consumptie bonnen, bonnen van de ene area kon je niet bij een andere area inleveren.

WW

P.S. Waar ik me steeds meer en meer aan erger is het feit dat water steeds meer verkocht wordt tegen woekerprijzen. Water is een eerste levensbehoefte van de mens. Niet alleen dat maar waar wordt al zolang er feesten zijn voor gewaarschuwd? Juist ja voor uitdroging! Organisatie’s hebben hierin ook hun verantwoordelijkheid. Was het niet zo dat er vroegah schande gesproken werd over het feit dat bij de energiehallen de kranen dichtgelast waren. Niemand treed op tegen deze woekerpraktijken. Als onbetwist nummer één waren de grote feesten die zonder schroom 2 consumptie bonnen á 2 euro durfde te vragen voor een halve liter water. Dancevalley krijgt van mij een pluim, zij verkochten een flesje water van 33 cl voor 2 euro. Weliswaar zonder dop maar goed iedereen neemt voortaan zijn eigen dop mee naar een feest. Nee de onbetwiste nummer één is sinds zaterdag Tilburg/Citysounds! Hier durfde ze maar liefst 4 euro te vragen voor een flesje van 33cl, maar wel met dop. Dus voor mij gaat het gouden dopje naar Tilburg/Citysounds.

Share/Save/Bookmark