Home Redactie Partyreports Mysteryland made history
Mysteryland made history
Partyreports

Mysteryland, het oudste dance festival in Nederland, werd dit jaar alweer voor de elfde keer georganiseerd. Zoals bekend is het dance imperium van ID&T, met onder andere een eigen radiostation, magazine en een shop, verantwoordelijk voor de gehele organisatie. Nu moeten we eerlijk bekennen dat we ondertussen wel veel van ID&T hebben gehoord (Sensation, Innercity, Thunderdome), maar nog nooit naar een feest van ze zijn geweest. Op zaterdag 21 augustus brachten we daar verandering in; wij gingen naar Mysteryland!

‘Je mag en kan Mysteryland niet vergelijken met DanceValley’, zeiden heel veel vrienden ons al. Dat willen we ook vooral niet doen, ook al hebben beide concepten wel heel veel overeenkomsten. Puur objectief reden we zaterdagochtend richting Vijfhuizen in de Haarlemmermeer waar het Floriadeterrein omgetoverd was tot een waar Mysteryland.

Een perfecte locatie
Vijf miljoen bezoekers telde de Floriade 2002, de wereldtuinbouwtentoonsteling die in Nederland wordt gehouden. Dat is geen toeval, want bloemen en planten zijn Nederlands exportproduct nummer 1. In die tijd had ik beroepsmatig heel veel te maken met deze giga-expositie op 65 hectare grond, waar alles wat met tuinbouw te maken had, bewonderd kon worden. In bijna tien jaar tijd is er een compleet park uit de grond gestampt: met een vijver, een 30 meter hoge ‘Big Spotters Hill’, en een nieuwe infrastructuur.

Het kon ook geen toeval zijn dat de Floriade nu voor de tweede keer toneel zou staan voor Mysteryland; de Nederlandse dance scene en de DJ’s zijn immers wereldberoemd en hard bezig om de export van ‘groen’ van de eerste plaats te verdrijven. Een hele goede keuze overigens, want ik kan me geen betere locatie voor dit ‘sprookjesbos’ voorstellen!

Het regende onophoudelijk op weg naar Mysteryland, maar gelukkig voorspelden de weermannen voor de rest van de dag opklaring. En gelukkig klaarde het ook op, want veel kun je als party organisatie regelen, maar het weer valt helaas niet te beïnvloeden. De parkeer crew sluisde de bezoekers naar de parkeerterreinen, maar wel na eerst 8 Euro afgerekend te hebben. Iets waar we overigens niet op bedacht waren. Om 11 uur zouden de poorten opengaan, maar helaas moesten de inmiddels duizenden toegestroomde mensen nog een klein half uur wachten voordat de poorten opengingen en ze uiteindelijk het park mochten betreden. Vervolgens duurde het nog zeker een uur voordat we allemaal goed en wel en na een zeer strenge controle binnen waren. Het feest kon beginnen!

Op verkenning in Mysteryland
De Mainstage was het eerste podium waar we onze ‘journey in Mysteryland’ startten. Door de vele regen was er overal aardig wat modder ontstaan, maar onze schoenen waren daar gelukkig op voorbereid. We hadden meer verwacht van de aankleding van de Mainstage; het was vrij sober aangekleed en klein, maar ’s avonds werd dat gecompenseerd met een fantastische laser en vuurshow. Johan Gielen leek er moeite mee te hebben het publiek op te zwepen met zijn (hard)trance set, maar aan het eind zette hij het gas erop met o.a. een remix van Underworld (Born Slippy) en kwam het publiek eindelijk los.

Na zijn set gingen we op verkenning door het park, met het plattegrondje en de line up in de hand was het niet moeilijk om onze weg te vinden naar de overige DJ’s. Onderweg haalden we eerst even wat drankjes; de prijzen varieerden van 2 Euro voor een biertje of een Bacardi cola tot 6 Euro voor een glas Redbull/Eristoff vodka. De toiletten waren daarentegen gratis, wc-papier en water kon je er ook vinden. In de kluisjes kon je je overtollige spullen kwijt, maar deze waren al snel ‘uitverkocht’. Pinautomaten zijn we niet tegengekomen, ook al was dit wel vermeld. Eten en drinken kon je op heel veel plekken kopen, EHBO-posten waren over het hele park verspreid en de vele security zorgde ervoor dat er geen ongeregeldheden uitbraken. Al met al een hele goeie organisatie! Voor wat entertainment was ook goed gezorgd met theatergroepen, een reuzenrad, een kabelbaan en een bungyjump.

Van hardstyle tot hardtrance
Onderweg stopten we bij het Cool Down café waar opvallend hard gebeukt werd en waar er een complete menigte in het zonnetje lekker stond te knallen. Daarna liepen we naar de andere kant van het park op weg naar Q-dance en zagen vanaf de brug dat er zich inmiddels kilometers file hadden gevormd op weg naar de ingang. Wij vervolgden onze weg langs de heuvel, waar heel veel mensen genoten van het uitzicht. Wat een mensenmassa! Het podium van Q-dance zag er in tegenstelling tot de Mainstage prachtig verzorgd uit, het geluid was super en DJ Luna deed wat er van hem verwacht werd; een energieke hardstyle set met beukende bassen. ‘Stomp it’, riep MC Ruffian, en dat deden de vele duizenden party hardstylefans dan ook, zij het in de modder.

Blackhole
In het overvolle Amerikaanse Subliminal Sessions dansten we op de sound van Benny Benassi, maar al snel besloten we om de wat hardere sound op te zoeken van Black Hole. Wat een verrassing was deze organisatie die voor het eerst een podium heeft geprogrammeerd! De tent zag er prima uit, de soundsystem was subliem, de sfeer was in een woord top en Mojado bracht de stemming er heel goed in. Mark Norman nam de wheels of steel van hem over en de complete tent barstte uit z’n voegen op z’n heerlijke hardtrance en clubtrance, met als hoogtepunt z’n eigen productie ‘Overkill’. Wat een set! Inmiddels waren er nog meer mensen toegestroomd, want het was nu de beurt aan publiekslieveling Cor Fijneman, met altijd weer een superkwaliteit trance muziek. Zijn set was heerlijk opgebouwd, lekker uplifting en de interactie met het publiek was geweldig om te zien. We besloten dan maar om in de Black Hole te blijven, Rank 1 zou namelijk na Cor Fijneman de draad oppakken, ook al leek ons dat een moeilijke taak. Halverwege zijn set verlieten we de tent om weer naar de mainstage te gaan waar Tiësto een daverend entree per helicopter maakte. Het stond werkelijk stampvol en er was geen doorkomen aan. Ook al konden zijn sounds ons niet zo boeien, de lasershow, het vuur en het lichtspektakel waren schitterend te zien. En tijdens de waardige afsluiting van Marco V, de populaire Brabantse techno/tech DJ, was de Mainstage een groot spektakel van lasers, vuurspuwers en licht. Alsof dat nog niet genoeg was, werden de 50.000 bezoekers getrakteerd op een vuurwerkshow die in de verste verten te zien was.

Met pijn in de benen en modder tot aan de enkels dansten we op de laatste nummers de vele kilometers terug naar de auto, op weg naar huis, om nog lang na te genieten. Yesterday is history, today is a gift, tomorrow is a mystery.

Partygreetz,

MagicSjeup

Share/Save/Bookmark