Home Redactie Partyreports Gaultier Reunion Café d'Anvers
Gaultier Reunion Café d'Anvers
Partyreports

Helemaal in de begintijd van de G**LTIER Modern Dance Parties, we speken over 1990, organiseerden Johan Cyber en Henry Koekenberg twee, nu nog steeds legendarische, feesten in Café d’Anvers, dé club van Antwerpen. Op zaterdag 26 november 2005, 15 jaar later, deden ze het nog een keer over.

 

Barbabella en YvonnY waren er bij en verhalen van een lange, warme en koude nacht in en om Antwerpen.

Barbabella: Met een hartverwarmende herinnering aan 12 maart 2005, toen de eerste G**ltier reünie plaatsvond in Nighttown te Rotterdam, vertrokken we op 26 november bijtijds met de trein naar Antwerpen voor de tweede reünie. Tevens was dit een goede gelegenheid om eindelijk eens een keer Café d’Anvers te bezoeken.

 

Het is een vreemde gewaarwording wanneer je bij Café d’Anvers aankomt. Op het pleintje voor de club bevinden zich uitsluitend hoerenkasten met felgekleurde gezellige lichtjes. De club zelf is ruïne-achtig en robuust. Ze zijn niet zuinig met verwarming en ventilatie, een ventilator met een doorsnede van wel anderhalve meter, woei in tien seconden heel mijn kapsel omver. De vele kroonluchters met allen rode lampjes, groene lasers en de lage zitjes langs de kant maken er een apart sfeervol geheel van. Boven de grote zaal is een balkon en ook hier werd het erg gezellig in de loop van de nacht. De grote glazen scheve pui, waardoor je de zaal beneden kon overzien, maakte het meeste indruk op me.

 

 

YvonnY: Die glazen pui was echt relaxed. Het was fantastisch om de dansvloer beneden te zien met die flitsend verlichte vloertegels en die bewegende schimmen erboven. Ik heb zelden zo’n mooie club gezien. Als ik een DJ was geweest, dan had ik hier de sterren van de hemel willen draaien.

 

 

Vroeger

 

 

Barbarella: De laatste weken dacht ik vaak terug aan die bijzondere avond in Nighttown in maart. De gemiddelde leeftijd was 35, oude bekenden zagen elkaar terug en mensen die elkaar niet kenden, herkenden elkaar wel in de muziek. Dimitri en Johan Cyber hebben de sterren van de hemel gedraaid en aan het einde van de avond geloofde je echt, dat ze alle goede platen uit begin jaren ’90 gedraaid hadden.

 

Nou hou ik niet zo van dat-vroeger-was-alles-beter en-nu-is-het-allemaal-minder gevoel, maar ik had me stiekem wel al weken zitten verheugen op die prachtige platen van toen. Het liep anders. De line-up van hedenavond was dik in orde: Michel de Hey, 16 bit Lolita’s, Johan Cyber, C-Jay, Jay Samuel en Prinz. Ik heb heel de avond lekkere en soms erg goede muziek gehoord, maar geen enkele bekende, laat staan oudere plaat. Dit was voor mij en nog een aantal oude It-gangers uit Amsterdam wel even slikken.

 

Starend naar het grote spandoek aan de muur: “G**ltier Modern Dance Partiesâ€?  vroeg ik me af waarom dit dan een G**ltier Reünie was. Het publiek in café d’Anvers liep niet over van enthousiasme en feestlust en had zeker geen flauw benul waar G**ltier feesten voor staan. Een deel van het wat enthousiastere publiek was speciaal gekomen voor bepaalde DJ’s, maar G**ltier, dat zei ze niet veel.

 

 

De DJ’s

 

 

YvonnY: G**ltier, zegt mij ook niet zoveel, ’t was voor mij geen reünie, maar helemaal nieuw. Een gedeelte van het publiek was wat lauw inderdaad. Er waren (gelukkig) ook veel bekende en onbekende stappers uit Holland, waardoor het voor mij tussendoor toch erg gezellig werd, terwijl ik een speurtocht hield naar het echte feestgevoel. Dat kon ik in de grote zaal nog niet echt vinden. Prinz en Jay Samuel hebben hier achtereenvolgens warmgedraaid, goede muziek, maar ze bleven ergens hangen in hun opbouw, waardoor het niet echt op gang kwam. Ik was ook blij toen ik het handige bordje “Balkon open� zag branden, want dat betekende dat C-Jay boven ging starten.

 

C-Jay begon ook op nul en heeft in een uur tijd langzaam opgebouwd met een aardig Progressive-setje. Hij eindigde met zijn nieuwe nummer “Daglicht�, wat overigens pas in februari het daglicht gaat zien. Met dat heerlijke nummer, waar zo’n prettige ouderwetse Prog-drive inzit, kreeg ik eindelijk zin om te gaan feesten. Met “Daglicht� begon de nacht eigenlijk! Tenminste dat dacht ik. 16 Bit Lolitas draaiden hierna ook wel lekker, maar hadden ook nog geen tempo erin. Waar moest ik nu weer heen met mijn feestgevoel?

 

 

Barbabella: Zelf heb ik vroeger die mooie feesten gemist, die vonden plaats in de jaren 1990 - 1995. Een vriendin van mij was er wel bij. Wanneer de naam G**ltier valt wordt ze lyrisch enthousiast en gaan haar ogen stralen. Ik vroeg naar haar herinnering:

 

“Mijn eerste grote-stad-feest in de jaren negentig was een G**ltier feest in de Meervaart. Alle feesten hadden een thema en dat was die keer “gemaskerd bal�. Iedereen droeg die avond Venetiaanse maskers en net zoals bij iedereen maakte het feest op mij een verpletterende indruk. G**ltier "stond"! Je was gegarandeerd van een goed feest gekenmerkt door exclusiviteit. Het was chique, mensen waren mooi aangekleed en de avond was gevuld met goede muziek.

 

Niet alleen de Meervaart was een leuke locatie voor de G**ltier feesten. Ik kan mij herinneren dat er ook feesten waren in het Hilton en in een kerk waar de koster en zijn kornuiten toezicht hielden tijdens het feest.�

 

Wandelend door Café d’Anvers vroeg ik me af: wat is belangrijk, een feest neerzetten,  dat soortgelijk is aan de feesten vroeger? Of zoals organisator Henry het stelt: gewoon een goed feest ervan maken! Dat is zeker gelukt. Uiteindelijk ging ik het feest steeds meer waarderen want waarom zou G**ltier niet ook een feest kunnen zijn dat past bij deze tijd, waarbij het natuurlijk wel erg jammer is, dat de meeste mensen er zo gewoontjes en dus saai uitzien.

 

De lekkerste muziek kwam deze avond van Johan Cyber en 16 bit Lolita’s. Ook van Johan geen oude platen, maar wel een pittige sterk afwisselende spannende sound. Van Michel de Hey heb ik niet zoveel meegekregen deze keer, maar de meeste mensen in de grote zaal leken zich er goed bij te vermaken.

 

 

Een lange After?

 

 

YvonnY: Ook Michel de Hey draaide mooie platen, voor zover ik ‘m gehoord heb, maar ook hij hield zich aan de stilte na de storm (van vrijdag?). Alleen zijn laatste halfuur vertoonde wat lichtpuntjes. Ik weet ’t niet hoor, is dit nou de Belgische stijl? Het publiek was zeker niet met peper in hun reet gearriveerd. Of lag het gewoon aan mij? Ik miste gewoon hoogtepunten, het uitjedak-gevoel! Voor de zekerheid heb ik aan Johan Cyber gevraagd of hij in zijn tweede en afsluitende set beneden even wat pit erin wilde gooien. En zowaar, er luistert nog weleens een DJ naar me. Hij maakte voor mij nog wat goed van de avond en ik heb me nog even flink kunnen uitleven.

 

Helaas wilden mijn medetreiners om kwart voor zeven vertrekken om de trein van half acht te halen. En dat is gelukt, maar waarom hebben we er dan vijf uur over gedaan om in Gouda te arriveren?

 

Vaag herinner ik me een slome treinstart in Antwerpen. In Dordrecht werden we de trein uitgezet, hij ging niet verder wegens een storing in een tunnel bij Barendrecht. We konden het uitzoeken! Daarna herinner ik me kou, sneeuwregen, een streekbus die alle dorpen aandeed op weg naar Rotterdam. Prikkende ogen in mijn rug, terwijl ik een hoognodig plasje deed in het gras tussen de (volle) bus en de bushalte ergens in Strijen. De stemming zat er nog goed in! Nog een bus naar Zuidplein, de metro naar Centraal. Daar een heerlijk broodje zalm genomen als ontbijt, want dat zwemt tenminste lekker naar binnen. En als laatste de trein naar Gouda en jawel om half twaalf waren we thuis! Het was me het feestje wel! Volgende keer toch maar weer met de auto.

 

 

Barbabella: Hopend op de derde G**ltier reünie, wellicht in de Meervaart in Amsterdam waar het allemaal begon, is het tijd om even bij te komen, na deze vreemde, maar lollige ervaring. Echter, het was de moeite waard om naar Antwerpen te reizen: G**ltier de complimenten!

 

 

Hugs, Barbabella & YvonnY

 

 

Share/Save/Bookmark