Home Redactie Partyreports Isle of MTVâ„¢ 9 Juli, Paard van Troje, Den Haag
Isle of MTVâ„¢ 9 Juli, Paard van Troje, Den Haag
Partyreports

Isle of MTV™ is een concept in de uitgaanswereld dat een paar jaar geleden is ontstaan. Voor deze ‘Haagse’ editie is een samenwerking aangegaan met Everybody!® en is een inmiddels alomgeprezen locatie voor kwaliteitsfeesten in Den Haag gekozen: het Paard van Troje.

DJ’s: Sander Kleinenberg, Way Out West, Nick Warren, James Zabiela,
Stanton Warriors, Stef Vrolijk & 16 Bit Lolita’s

Aan ons de eer om verslag te doen van dit waanzinnig succesvol feest, georganiseerd door MTV, in samenwerking met Everybody!®.

Isle of MTV™ is een concept in de uitgaanswereld dat een paar jaar geleden is ontstaan. Voor deze ‘Haagse’ editie is een samenwerking aangegaan met Everybody!® en is een inmiddels alomgeprezen locatie voor kwaliteitsfeesten in Den Haag gekozen: het Paard van Troje. Er zouden deze avond best wat ‘eerste keren’ kunnen gaan komen, maar hier komen we later op terug. Terugkerend naar de ingrediënten, om in het beginstadium van de avond toch nog enigszins op koers te blijven. Wie het muzieknieuws van de laatste weken via MTV heeft gevolgd, zal zeker niet ontgaan zijn dat sinds begin zomer ’04 het spektakel Isle Of MTV™ wederom op succesvolle wijze haar vleugels over Europa aan het uitspreiden is. Sinds de Tour op 4 juni ’04 in Warschau begon, zijn de verwachtingen hoog en niet alleen bij ons. Ging de tour van Isle of MTV 2003 nog van start in de Off_Corso in Rotterdam, gelukkig is deze avond nu, voor het eerst in haar korte geschiedenis, aan onze enige echte Nederlandse Hofstad voorbestemd. Gedurende de hele Europese tour bezoekt MTV elf hotte bestemmingen op de Europese landkaart voor dit spectaculaire event. Er zijn reeds goede indrukken achtergelaten in Kopenhagen, Liverpool en Napels. De aankomende twee weken zullen de zonnige bestemmingen Biarritz en Tossa de Mar bezocht worden, evenals de geboortestad van de Love Parade, Berlijn.

Niemand minder als de oprichters van party- night Everybody!®, Stef Vrolijk en Sander Kleinenberg, staan aan het roer van de grote zaal. Beide oprichters vormen een overbekend koppel dat het laatste jaar een uitstekende performance heeft neergezet met de goedbezochte Everybody!® feesten. We worstelen even kort met de vraag aan wie de eer toe zou komen deze avond; mag de organisatie van Isle Of MTV zichzelf nou prijzen om met deze beide heren samen te werken of is het andersom? Gelukkig geldt er binnen deze scène veel wederzijds respect, dus het antwoord was voor ons snel binnen handbereik.

Bij binnenkomst zijn er voor ons al snel wat bekende gezichten, zoals die van enkele vrienden en van Sander Kleinenberg zelf. Hij wordt temidden van de hal geïnterviewd door MTV zelf, een tafereel dat het langslopende publiek vertraagt in haar gang naar de grote zaal. Na een heel kort praatje met hemzelf en een enkele foto te hebben geschoten, begeven we ons richting de zaal waar het grotendeels allemaal moest gaan gebeuren deze nacht. Hoewel de zaterdagedities van Everybody!® over het algemeen voor een hogere opkomst zorgen, is het Paard deze vrijdagavond redelijk goed gevuld. In principe doet de avond er ons niet zo toe, je zou ons eigenlijk elk moment wakker kunnen maken om een avond als deze mee te mogen maken! Wat een geweldige line-up staat ons vanavond te wachten! Met namen als Way Out West, Nick Warren, Sander Kleinenberg en James Zabiela die allen prijken op een klein A4tje geplakt op de muur, hoezo bescheiden? De indeling naar twee zalen is ons duidelijk; de ‘creative minds’, Stanton Warriors en Zabiela, in de kleine zaal en de grote zaal gevuld met de meer opbouwende artiesten. Toch hebben beide zalen enkele overeenkomsten; dezelfde VJ-extravagantie, zeer geconcentreerde DJ’s aan het werk en duidelijk veel enthousiasme onder het publiek. Na een kijkje in de VIP-lounge (Café Paard van Troje) kon het hoge BN-gehalte (wij noemen Roderick, de bekendste Bachelor van Nederland, Edwin Jansen, jurilid van Idols en enkele sterren van ONM en andere tv- series..) en een vertraagde track van Simply Red ons niet prikkelen om erg lang te blijven ‘loungen’.

Stef Vrolijk, die tegenwoordig veel met 16 Bit Lolita’s staat geprogrammeerd, is toch een beetje de stille drijvende kracht achter EVERYBODY en zorgt telkens maar weer voor een perfecte opbouw voor de vaak grotere namen die na hem draaien. Zo ook vanavond. Met lekkere, bijna funky, house- beats warmen Stef en ‘zijn’ Lolita’s het publiek een beetje op. De stemming is prima, de zaal is lekker gevuld, er zijn veel lichteffecten en de rookmachines doen ook hun goed werk.

Zoals gezegd, wordt Stef gedurende zijn set muzikaal vergezeld door de ‘16 Bit Lolita’s’. De muziek van de ‘16 Bit Lolita’s’, het voornaamste danceproject van Lost Orchestra, wordt door veel progressive-DJ’s gedraaid (Sasha, Digweed, Danny Tenaglia, Deep Dish, Sander Kleinenberg, enz.) en komt uit op verschillende internationale toplabels. De ‘16 Bit Lolita’s’ treden op als DJ-team en ook als vernieuwende elektronische live-act.
De prestigieuze Kleinenberg neemt het roer op rustige wijze over van zijn soulmate Stef, die zich een paar uur later tussen het publiek begeeft en lekker meegeniet van een paar oppeppende platen van Nick Warren.

Kleinenberg is in onze ogen één van de weinige (Nederlandse) DJ’s die je vrijwel altijd weet te trakteren op een verrassende en kwalitatief goede set. Zo ook dit keer. Voor zijn doen begint hij redelijk hard en ‘moeilijk’, met o.a. een vage remix van Daft Punk’s Revolution 909. Vervolgens bouwt hij stukje bij beetje verder aan een goede afwisselende, maar toch ook homogene set.
In nauwelijks 1½ uur heeft Kleinenberg het draaitempo opgeschroefd naar een niveau van stevige underground, met een vleugje sympathie en veel gevoel. Ondanks dat het om Isle of MTV gaat, krijgt deze avond voor ons een steeds hoger Everybody® gehalte; het progressive gevoel zit er keihard in. Mede door het succes van de vorige edities, maar ook door de aanwezigheid van deze twee geweldige DJs. Veel respect voor elkaar en dat is een term die onlosmakelijk verbonden staat met deze muzikale stijl, zoals eerder aangehaald.

Kleinenberg bewijst ook maar weer dat hij goed is in het bespelen van het publiek: zo maakt Sander een MC waarlijk compleet overbodig. Het volstaat dat hij af en toe, op precies het goede moment, de microfoon pakt en kort maar krachtig het publiek opzweept of de DJ’s kort aankondigt op zijn eigen, stoere manier.
Het publiek is misschien een tikje minder uitgelaten en toegankelijk als bijvoorbeeld op de Everybody feesten, waar het vaak helemaal los gaat. Dat is helaas hier iets minder het geval, hoewel daar zeker in het laatste half uur van Sander’s set aanleiding toe was. Climax hierin was toch één van Steve Porter’s laatste releases: Square Dancing. Na een lekkere set draagt Kleinenberg stipt om 2.00 uur het plaatsje achter de decks over aan Way Out West o.l.v. voorman Nick Warren.

Terwijl het Paard volloopt gedurende Sander’s set, hebben wij even de kleine zaal bezocht, waar de Stanton Warriors hun kunsten aan het vertonen zijn. De Stanton Warriors, Mark Yardley and Dominic B, staan bekend als een van de meest opvallende dance- DJ, productie en remix outfits van dit moment. Dit duo groeide in de 90´s op in de Engelse Bristol scene, wat eveneens ook de thuisbasis is van Nick Warren. Naast productie- en remixwerkzaamheden voor onder andere Basement Jaxx, Missy Elliot, en Bentley Rhythm Ace, produceerden The Warriors verschillende meesterwerken als ´What Ya Gonna Do´, and ´2 True´. De heftige breakbeats gecombineerd met een ietwat monotone sound konden ons echter niet overtuigen. De zaal was echter al redelijk druk, en mensen genoten zichtbaar wel van hun sound. Way Out West was op dat moment aanstalten aan het maken om voor het eerst voor Nederlands publiek te performen.

Way Out West, die vanavond zijn eerste live- optreden in Nederland zou beleven, bestaat uit Nick Warren en Jody Wisternoff. De formatie maakte in 1997 haar debuut in de dance-scene met de aparte sound van The Gift – een fantastische plaat, met vocalen van de Brit-soul diva Joanna Law. Ook solo zijn deze twee niet onbekend in de wereld van succes. Begon Nick zijn carrière als DJ bij Massive Attack in het UK-underground circuit, tegenwoordig mag hij zich rekenen tot één van de groten der aarde. Jody brengt veel tijd door in de studio en is over de hele wereld te vinden tijdens succesvolle DJ-sets. Vanavond is ook tegelijk een onderdeel van Way out West’s tour voor hun nieuwe album, Don’t Look Now. De verwachtingen zijn hoog en de spanning is voelbaar, want de referentie ontbreekt.

Als we er nu aan terugdenken, komt er een glimlach op onze gezichten. Eerlijk gezegd hebben we dat die bewuste nacht bijna een uur achter elkaar gedaan. Wat een live-act werd hier weggegeven door twee mannen die zo’n geweldige sound neerzetten die zoveel pure eenheid uitstraalde, dat het bijna geen HPPen meer genoemd konden worden! Het was 200% ‘sensitive progressive’! En te bedenken dat alles LIVE werd geproduceerd! Toen een supermooie vrouw het podium op kwam lopen, was het feest compleet. Haar perfecte zang completeerde de zuivere melodieën van de heren Warren & Wisternoff! De zaal stond bol van verliefdheid! Onze voeten konden moeilijk stilstaan en het zweven tijdens de breaks was aangebroken. Wat een heerlijk gevoel was dit alles bij elkaar! Op zo’n moment zou je elk stukje muziek wel willen ‘inpakken’ en meenemen in gedachte! Waar we sommige tracks nog van Sasha-invloeden verdachten, maakte een vette break een einde aan deze illusie. De glimlach bleef aan, maar helaas duurde de set té kort!

Na een kort bezoek aan James Zabiela, stond Nick Warren weer alleen achter de decks en begon zijn diepe progressive afsluitset.
Om half 3 gestart is James Zabiela met zijn set begonnen in de kleine zaal. Zabiela is voor velen in NL wellicht nog een (grote) onbekende…maar hier zal in de komende jaren zeker verandering in komen. Op de voorgrond gebracht door ‘Champions League’ DJ’s als Sasha & John Digweed draait hij zeer regelmatig op de Bedrock avonden van Digweed in Londen en Brighton, en draait hij menigmaal samen met Sasha. Slechts twee jaar geleden maakte James Zabiela zijn DJ-debuut onder hoede van Sasha in Ibiza’s Space. Deze twee uur durende snappy, synth-fixated, breakbeat sessies waren een doorslaggevend moment in zijn DJ-carrière. Tegenwoordig mag hij zich officiële Resident-DJ noemen. Na talloze awards is James Zabiela een regelrechte pionier in Oost-Europa, Australië, Zuid-Amerika en de VS.

Het zou de eerste keer worden dat we hem ‘live’ zouden horen, maar we waren voorbereid op redelijk veel breaks. Vol verwachting gaan we richting kleine zaal. Het klinkt veelbelovend, hij is een beetje het publiek aan het ‘teasen’ met een langzame opbouw tot de eerste beat zich aandient, inderdaad een breakbeat… de eerste 20 minuten begint hij zeer goed, vervolgens gaat hij steeds dieper draaien met wel erg veel breaks.. Deze jonge performer zorgt echter voor een volle zaal en zijn onberekenbare stijl leidt tot veel nadenken bij het dansen, wat op dat moment van de nacht helaas niet echt aan ons besteed was. Zijn manier van draaien was overigens een weergaloze aanschouwing; de 24- jarige, dolenthousiaste, langharige DJ ging helemaal uit z’n dak!

Inmiddels is tot ons doorgedrongen dat het Paard nog maar een paar vroege uren het decor zal zijn van deze formidabele traktatie op uplifting progressive music! Om zo’n line- up mee te maken is voor ons, progressive liefhebbers, echt uniek voor Nederland. Nick Warren is vastbesloten de avond af te sluiten, althans bij aanvang is aan zijn opbouwende draaistijl niet te merken dat hij snel zijn laatste plaat op gaat zetten! Integendeel, het zijn de zware diepe beats, korte breaks en electro sounds die kenmerkend zijn voor deze Engelsman. De oorsprong van Nick ligt in de Bristol-scene, die grote namen voortbracht als Massive Attack, Tricky en Roni Size. Vervolgens bouwde hij aan zijn eigen bescheiden ‘on tour emperium’ met ‘The Universe – Tribal Gathering Organisation’. Als één van de UK’s meeste populaire DJ’s van dit moment, reikt zijn unieke funky-trance sound van de Britse eilanden via Rio de Janeiro tot aan Sydney, het ‘einde’ van de wereld. Kortom, een pionier in zijn vak.

Warren draait in het begin iets rustiger dan Kleinenberg, en zijn set is erg afwisselend; er zit niet echt één lijn in zijn set. Hij is niet echt in ‘top’vorm, maakt een paar kleine mixfoutjes en z’n platenkeus en -volgorde is op momenten wat moeilijk te volgen, zoals bijvoorbeeld de electro-klapper Pleasure from the Bass van Tiga gevolgd door de veel trancier Matthew Dekay rmx van Beastie Boys’ Intergalactic. Hij blijft een beetje op één niveau draaien, maar hier komt verandering in wanneer host van de avond Kleinenberg erbij komt en een nieuwe impuls geeft aan de set.

De sfeer is nog steeds goed tot zeer goed en ook Sander Kleinenberg kan het niet laten om weer even voor MC te spelen! Heerlijk als er niet zo’n hele avond van alles aangekondigd ‘moet’ worden, wat meestal storend uitpakt. Isle of MTV heeft zelf zorggedragen voor de spraakmakende visual-displays; geproduceerd  en live gemixed door international moving image label ‘Tomato’. Het gehele MTV-event is die bewuste vrijdagnacht gefilmd, een leuke bijkomstigheid. Veel belangrijker is echter dat progressive weer van zich heeft doen spreken in Den Haag. Het gevoel dat er steeds meer aandacht aan deze stijl wordt besteed door enkele imposante personen maakt ons vrolijk en welbespraakt over dit gebeuren. Progressive is niet in een hoek geschoven, het heeft zelf die hoek opgezocht en maakt deze hoek alleen maar breder door zichzelf te blijven!

De laatste drie kwartier draaien Warren en Kleinenberg back2back en hoewel dit minder magisch was dan toen Kleinenberg (ook in het Paard) back2back met Sasha draaide, vormt dit toch een zeer mooie afsluiter van een geslaagde avond waarop weer bewezen is dat ‘progressive’ nog lang niet ‘dood’ is….

Als bedankje naar alle mensen die EVERYBODY vanaf het prille begin hebben gesteund, wordt volgende week Zaterdag, de 17e van Juli, een gratis editie op het strand weggegeven.

MTV BEDANKT!
EVERYBODY LOVES MUSIC AND WE LOVE EVERYBODY!

Ciao, Silvius, Apie & Steelz

Share/Save/Bookmark