Home Redactie Partyreports Earth @ Melkweg 11 Juni 2004
Earth @ Melkweg 11 Juni 2004
Partyreports
Deze avond zou de eerste keer worden voor mij in een aantal dingen: eerste keer naar een Earth-feest, eerste keer in de Melkweg en voor het eerst de DJs Yunus Güvenen en Andy Jarrod mogen aanschouwen. Mijn verwachtingen waren echt heel hoog.

Earth @ Melkweg 11 Juni 2004
DJ’s: Yunus Güvenen, Andy Jarrod, Per

Deze avond zou de eerste keer worden voor mij in een aantal dingen: eerste keer naar een Earth-feest, eerste keer in de Melkweg en voor het eerst de DJs Yunus Güvenen en Andy Jarrod mogen aanschouwen. Mijn verwachtingen waren echt heel hoog.

In het begin opgezet door Sander Kleinenberg en DJ Per, is Earth inmiddels uitgegroeid tot een prestigieus, ik zou bijna willen zeggen het, maandelijkse progressive- event in Nederland. De lijst van DJs die op Earth hebben gestaan is eindeloos en liegt er niet om: Sasha (meerdere malen), Digweed, Satoshi Tomiie, Anthony Pappa, Chris Fortier en ga zo maar door. Per, een oude rot in het vak, is vanaf het begin altijd resident geweest temidden van dit Progressive Koninkrijk.

Over de Melkweg wist ik niet veel, alleen dat er van alles georganiseerd wordt, van theater tot concerten tot fotovoorstellingen. De legendarische HQ- feesten vinden hier ook altijd plaats.

Maar het belangrijkste voor mij: de muziek, de DJs. De 26- jarige Yunus Güvenen is een sterk opkomend Turks talent. Hij draait pas twee jaar professioneel maar heeft al meerdere vette krakers op zijn naam staan: Red Pilot, de alomgeprezen Invasion EP (op het beroemde Bedrock label) en zijn nieuwste plaat met landgenoot Subsky: Erotic Sumo. Na de afgelopen maanden in Hongarije, Frankrijk en Griekenland te hebben opgetreden, was nu de beurt aan Nederland. Het zou zijn eerste keer op Hollandse bodem worden.

De Brit Andy Jarrod was voor mij tot nu een onbekende. Hij is begonnen met draaien in 1995 terwijl hij in een kleine platenzaak werkte in Engeland. Inmiddels is hij Director van het bekande 3 Beat Label Management en heeft hij samen met veel DJs van wereldniveau gedraaid. Hij is ook geen onbekende op Earth; hij heeft er al 3 keer eerder gestaan, voor het laatst in September van vorig jaar.

Rond half twaalf lopen we de Melkweg binnen. Wat opvalt, is dat er geen portiers bij de deur staan! Ik heb dit in hele lange tijd niet gezien bij een club. Het feest is vanavond in 1 zaal, waar HQ altijd over twee zalen verdeeld is. Op de deuren is het programma geplakt:
22:30- 00:30: Per
00:30- 03:00: Yunus Güvenen
03:00- 0500: Andy Jarrod

Per staat op te warmen in een nog half- lege zaal. Dit geeft niet, het is een gezellige kleine zaal en de sfeer is goed. Het publiek is wat alternatiever dan normaal, sommigen hebben duidelijk gebruik gemaakt van het feit dat er geen uitsmijter voor de deur staat om een deurbeleid te hanteren en hebben, zo lijkt het, 0,0 moeite gedaan om zich te kleden voor de avond. Ook dit geeft niet, het Earth- publiek staat erom bekend dat ze in de eerste plaats komen voor de muziek. Ik voeg me daar graag bij.

De taak van opwarm- DJ is volgens mij onderschat: je moet de mensen de dansvloer op zien te maar kan tegelijk niet te hard van stapel gaan, omdat er nog DJs na jou geprogrammeerd staan, die ongetwijfeld harder zullen gaan draaien. Per deed het naar mijn mening erg goed, speelde uitnodigend. Opvallend lekker deuntje: een house- remix van Lenny Kravitz’ Believe in Me.

Als om half één Per op het punt staat het roer aan Yunus over te dragen, is de zaal al gezellig gevuld en klinkt er opzwepende progressive uit de boxen. Yunus opent met een Harde Pik Plaat (HPP) van Subsky. Lekkah! Dit zou niet de enige HPP van de avond worden: Yunus neemt ons mee op een tocht van pure progressie vol superplaten en veel Progressive Porno Beats! Het klinkt echt geweldig en hij draait zoals ik had verwacht; stevige maar melodieuze platen en zelf is hij ook erg enthousiast en gekke bekken aan het trekken achter de draaitafels. Ik geniet van de zware hasj- lucht die om me heen hangt, luisterend naar de DJ waar ik toch echt voor gekomen was.

Tweeënhalf uur duurt het avontuur en iedereen geniet zichtbaar met volle teugen. De lastige taak is aan Jarrod om dit door te zetten. Voordat hij begint, spreek ik de vriendelijke Brit nog even. Hij zegt onder de indruk te zijn van Yunus en dat hij van plan is dit niveau nog een half uurtje aan te houden en dan het tempo omhoog te gooien. Hij maakt dit waar; de overgang verloopt soepel en hij houdt het lekkere ritme er goed in. Rond 4 uur is inderdaad duidelijk te horen dat Jarrod het tempo omhoog heeft geschroefd, progressive maakt plaats voor hardere progressive, anders kan ik het niet omschrijven; het is zeker geen techno, maar toch steviger dan je van progressive gewend bent. Echt heel gaaf om te horen. Jarrod is energiek en blijft hard doorblazen tot rond 5 uur, wanneer het feest afloopt.
Ik spreek ook nog even met Yunus, die heel aardig en nuchter overkwam, na zijn set en hij zei genoten te hebben van de avond.

Enig minpuntje van de avond voor mij: de MC die veel te vaak aan het blèren was in zijn microfoontje. Ik vind dat zelf altijd heel irritant.

Zoals gezegd, de eerste keer voor een aantal dingen en ze waren allemaal super! Ik verlaat voldaan de Melkweg en vraag mezelf af waarom ik in Godsnaam nooit eerder op Earth ben geweest. En, Yunus Güvenen is een naam om in de gaten te houden. Dat durf ik te wedden.

Ciao, Apie

Links: www.yunusguvenen.com
  www.earth-link.nl

Share/Save/Bookmark