Home Redactie Partyreports Free Your Mind Festival @ Stadblokken Arnhem
Free Your Mind Festival @ Stadblokken Arnhem
Partyreports

Een vriend van me had mij ergens begin april al gebeld over dit feest: hier moesten we naartoe, zei hij. Het eerste openluchtfeest van deze zomer en dus meteen de opener van het seizoen. Laat ik maar zeggen dat ik hoop dat alle festivals zo gaaf worden als deze was. Hier even een paar indrukken van mij voor jullie.

In de eerste plaats was het ECHT lekker weer, de hele dag. In de tenten was het soms een beetje onaangenaam warm, maar dat heb je al gauw bij festivals. De locatie was ietwat afgelegen: parkeren bij de Gelredome en dan een kwartiertje lopen naar het terrein. Het terrein was vrij klein maar dat maakte het alleen maar overzichtelijker. Vier areas waren ingericht te weten: mainstage, techno, house en electronation. De eerste was openlucht, de overige in tenten. Alles stond op een zandgrond: er zit pas sinds gisteren geen stof meer in m’n oren. Maar ook dat hoort erbij.

Ik was gekomen voor een paar DJ’s in het bijzonder: Funk d’Void, Billy Nasty, Valentino Kanzyani en Oscar Mulero.

Funk D’Void draaide vroeg van half twee tot drie, maar stelde niet teleur, hij blijft voor mij de beste funky-techno DJ. Af en toe hard, maar over het algemeen melodieus, goed voor overdag. Als laatste plaat draaide hij de Heavenly Remix van zijn eigen plaat Diabla. Na afloop van zijn set heb ik hem nog aangesproken en even staan praten; heel aardige vent. Remy viel me in het begin een beetje tegen, iets te ontoegankelijk, tegen het einde klonk het mij beter en zijn laatste plaat (naam onbekend) was echt super. Direct na hem een primeur voor mij: Secret Cinema live. Vaak op feesten geweest waar hij ook draaide, maar nooit mogen horen. Ik heb de hele tijd veel gemist: hij draaide geweldig. Stevig, maar goed opzwepend. Die wil ik echt vaker zien. Roog was lekker bezig in de House-tent! Laatste half uurtje van meegepikt, leuke DJ om te zien, hij raakte helemaal opgewonden van zijn eigen sound. Topplaat was Banda Sonora van Guitarra G.

Ik dacht niet dat het bestond, maar er bestaat een nog emotielozere DJ dan John Digweed: Surgeon. Deze Britse Techno- DJ, die overigens verdomd veel op Diggers lijkt, liet echt geen tikkeltje emotie zien en was alleen maar met het draaien bezig. Eerste keer dat ik ‘m hoorde, maar hij viel me eerlijk gezegd tegen.

Ik was erg benieuwd ook naar landgenoot van Umek, Valentino Kanzyani. Ik was erg onder de indruk; hij zocht contact met het publiek en de tent ging goed uit z’n dak op zijn snoeiharde techno. Hij heeft laatst op Integrate gedraaid, dacht ik, en ik hoop ‘m weer terug te zien van de zomer. Helaas draait hij niet op Awakenings Festival.

Verder heb ik nog een stukje van Westbam in de Electro-tent meegepikt. Een hele opgewekte DJ is het, was duidelijk uit z’n dak en hij was goed gek aan het doen: hij ging zelfs nog scratchen met z’n elleboog!

Tenslotte ben ik bij Billy Nasty en Oscar Mulero gaan kijken op de Mainstage. Ik denk nu te weten waar Billy’s achternaam vandaan komt: hij ziet er gewoon altijd zo ongezond uit, dat het gewoon nasty is om naar te kijken. Maar goed, het ging nu even niet om z’n uiterlijk maar om z’n draaikunsten en die waren gewoon goed. Stevige techno zoals iedereen van hem gewend is. De Spanjaard Oscar Mulero sloot goed op Nasty aan: het bleef flink beuken, en iedereen had het in de ondergaande zon duidelijk naar zijn of haar zin. Met zo’n line-up trek je niet Jan en alleman, maar voornamelijk echt techno- en electro- liefhebbers.

Leuk idee van de organisatie om de lokale bevolking aan te trekken: als je met een zitbank op het feest aankwam en die mee naar binnen nam, mocht je gratis naar binnen. Hier en daar waren dus leren banken te vinden waar mensen rustig op lagen of zaten te genieten.

Afsluiters in de vier areas waren Michel De Hey, Phil Kieran, Hardy Hard en Emilio Ferreira. Al met al een super line-up vol top-DJ’s wat leidde tot een super feest en een goed gevoel van binnen aan het begin van het zomerseizoen.

This summer’s gonna be a hot one

Apie

Share/Save/Bookmark