Home Redactie Partyreports Weekendje Amsterdam: Ma22o-Deep en XL-Circus
Weekendje Amsterdam: Ma22o-Deep en XL-Circus
Partyreports

Yvonny had het druk in Amsterdam met een bezoekje aan de Ma22o en de XL. Haar verslag zoals altijd weer een verzameling van integere kritische momenten en heerlijke dance perikelen. Lees verder wat haar nu weer overkwam tijdens dit Pinksterweekend

“Ma22o’s weekend gaat stiekem, diep, breed en royaal� was de kreet waarmee De Ma22o het afgelopen weekend bezoekers probeerde te lokken naar hun adres op de Amsterdamse Rozengracht. Dat stiekeme, daar heb ik niks van gemerkt, was trouwens op donderdag. Wij gingen voor het diepe op vrijdag (al was breed met o.a. Remy op zaterdag ook wel erg aanlokkelijk, dus wie weet). Diep, betekent een avonDJe Deep Records (label Extrema) met DJ’s Madoka (VS), Mode II Live, DJ Luke Chable (Australië) en Judocus (visuals). Een interessant gezelschap dus!

Ma22o-Deep en XL-CircusOm kwart voor twaalf ontmoetten wij wat oude mede-vakantiereizigers voor de deur van de Ma22o en liepen gezamenlijk het danscafé in. Madoka stond achter de draaitafels, die zich direct links bij de ingang bevinden. Voor hem een nog lege dansvloer, daarachter een enorme bar met allemaal gezellige hangbanken en tafeltjes eromheen. Zo uitnodigend, dat we er maar gelijk indoken, om even bij te babbelen. Madoka zou later nog genoeg aandacht van mij krijgen. Bovendien hoorden we hem toch wel.

Ma22o-Deep en XL-CircusMaar YvonnY kon natuurlijk weer niet stilzitten, dus na drie kwartier heen en weer geschuif op die bank, stond ik alweer snel op de dansvloer. Ik probeerde een beetje te wennen aan Madoka, wat overigens niet lukte. Dat lag niet echt aan zijn muziek, want dat was sterke diepe progressive, maar dan eigenlijk wel een beetje van het type bankhangen. Dilemma dus. Gelukkig waren er inmiddels wat meer bekenden binnengekomen, dus ik hoefde me even geen zorgen te maken. Waar ik niet aan kon wennen was de man zelf: hij stond daar muziek te maken en het leek inderdaad wel letterlijk. Hij was constant aan het staren naar en spelen met een laptop, dus misschien was hij wel ter plekke aan het produceren. Daar stond hij ook om bekend en ik begreep dat hij hier voor het eerst voor een publiek stond te draaien. Ma22o-Deep en XL-CircusNou hadden ze dat publiek eigenlijk weg kunnen laten, want Madoka heeft echt niet één keer op of om gekeken. Dat gaf bij mij een dubbel gevoel, want aan de ene kant heb ik een enorme bewondering voor iemand, die zo geconcentreerd met zijn muziek bezig kan zijn, dat hij wel autistisch lijkt. Maar aan de andere kant kreeg ik een gevoel van “kom op, wat is er mis met ons, we bijten niet hoor!� Misschien stond hij daar gewoon te chatten met iemand in New York. Ik hoop in ieder geval niet, dat hij model staat voor de moderne DJ, want dan wordt het maar een saaie boel in de toekomst.

Ma22o-Deep en XL-CircusHet was tijd voor ModeII. Twee heren uit Amsterdam, die voor ons live kwamen optreden. En dat was een heel stuk levendiger dan hun voorganger. Ze bewogen, maakten echte muziek, waren vrolijk en keken naar hun publiek, dat zichtbaar enthousiaster en losser werd.

Ma22o-Deep en XL-CircusLuke Chable kwam achter de decks, begon en gaf aan het begrip “Down Under� een nog diepere betekenis. Wow, wat hij daar neerzette, voelde ik direct in mijn buik. Lekker. Jammer van de breakbeats halverwege, daar hou ik meestal niet zo van. Verder draaide deze Australiër veel meer up-tempo progressive met af en toe vocals en een beetje trance. Later dieper en nog steviger.

Met nog een half uur te gaan (dacht ik) moest ik toch echt even een sanitaire stop maken, en rukte mij los uit dit heerlijks. Onderweg kwam ik Madoka nog tegen die aan het loungen was in de banken, starend naar de laptop op zijn schoot en zijn mooie vriendin naast hem, die hij ook geen blik waardig keurde!?

Ma22o-Deep en XL-CircusDe toiletten in de Ma22o zijn ook echt een bezoekje waard, je waant je meteen in een andere wereld, want je wordt er verwelkomd met muziek uit vervlogen tijden, die nog gewoon op een ouderwetse platenspeler wordt afgespeeld, aardige toiletmensen en een schone ruimte.
Wat een kater, toen ik terug kwam in de zaal: alle lichten waren aan en de stekker was uit de muziek. Het was afgelopen! Of ik heb zitten slapen op het toilet of op het verkeerde klokje gekeken, het was gewoon afgelopen en ik was nog niet klaar! Gelukkig mocht ik morgen weer verder feesten! Niet in de Ma22o, maar daar kom ik zeker vaker terug! Tenslotte is het daar erg gezellig en meestal goede muziek en DJ’s voor de schappelijke prijs van € 10 entree.

Zaterdag-avond en alweer zin in een spetterende avond en daar had ik deze avond XL voor uitgekozen. Met als thema: Circus Loco. Nou ben ik niet altijd weg van thema-avonden, tenslotte kom ik voor de muziek, de partypeople en om lekker te dansen, maar ik was toch wel benieuwd.

Binnengekomen, na deze keer slechts een eenvoudige bodysearch te hebben moeten ondergaan, stond DJ Maron al achter de knoppen. En het klonk lekker! In het begin progressive met zo te horen, veel nieuwigheden. Toen helaas even een technische storing aan 1 van de draaitafels. Maar een slimme DJ heeft altijd zijn mobieltje bij zich en binnen vijf minuten had de technische dienst het euvel verholpen. Ik denk dat de meeste mensen het niet eens in de gaten hadden.
Maron mocht lang draaien, wel 3 uur lang. Vrij uniek in XL en dat heeft hij goed volgehouden. Lekker opgebouwd naar techno en stevige trance tot een vleugje hardtrance. We waren klaargestoomd voor de rest van de happening.

Spider dook vervolgens de DJ-booth in, die gelukkig weer op zijn oude plek stond en deze keer getooid was met een roze-rode klamboe. Stond erg mooi! Bovendien was er in de zaal een flink podium geplaatst met uitnodigende sofa’s, mooie kleedjes en twee warme bubbelbaden. Een gezellige erfenis van het sexy feest Unique, dat er de vorige avond was gehouden. Spider draaide voor zijn doen vrij “rustig�, maar hij was dan deze keer ook niet de afsluitende DJ. Lekkere trance, een beetje tribal en techno kwam er uit zijn handen.

In de lounge trok ook Mark van Bekkum weer een volle zaal. Wat een leuke relaxte DJ is hij toch ook!

Om half drie was het tijd voor DJ Jochen (Matrixx-resident) in de Main. Hij zette de versnelling een klein tandje hoger en verblijdde ons met een lekkere set in dezelfde lijn als Spider, maar toch net even iets anders. Het publiek was ook erg in the mood. Helaas draaide Jochen maar een uur, veel te kort! Ik had, en velen met mij, nog wel veel meer van ‘m willen horen en zien (want het is ook nog een lekker ding!).

Maar de afsluitende eer was aan een ander lekker ding: DJ Astrid! En dat deed ze goed en stevig. Op een gegeven moment draaide ze een soort klassieke muziek in een house-jasje. Dat was echt supermooi, en ik hou helemaal niet van klassiek. Af en toe kreeg ik bij haar set ook weer flashbacks van de oude Kremlintijd. Brrr, kippenvel! Alleen weer jammer van die paar breaks, die iets te lang duurden.

Het einde naderde alweer rap. Maar waar was het circus nou? Ik had alleen maar wat steltlopers en een paar dansers gezien. Hebben we wat gemist dan? Welnee, het is toch eigenlijk altijd circus. Wij, de party-people zijn het circus. Wij zijn toch allen stuk voor stuk een bezienswaardigheid met al onze capriolen, uitdossingen en feestneuzen of niet?

Kuzz,

YvonnY

Share/Save/Bookmark