Home Redactie Specials Trance Energy special 2007
Trance Energy special 2007
Specials
Inhoudsopgave
Trance Energy special 2007
Pagina 2
Alle pagina's

ImageOp 3 maart 2007 zal het jaarlijkse fenomeen Trance Energy al weer voor de 14e maal zijn muzieksporen trekken in de geschiedenis van Dance. Voor de 14e keer al weer? Bestaat dat dan al zo lang? Nee toch niet, na een beetje spitten in de historie van dit feest, zien we dat het concept Trance Energy ‘pas' in april 1999 voor het eerst haar deuren openzette voor dancepubliek en men deed dat in dat jaar nog tweemaal. De daarop volgende jaren kwam het feest tweemaal per jaar in de uitgaansagenda en pas vanaf 2003 werd het een jaarlijks terugkerend evenement. Een snelle rekenaar komt dan op 14 in 2007. Toch zeker geen onverdienstelijke prestatie in deze snel veranderende tijd, waarin betweters beweren dat Trance zijn langste tijd heeft gehad. Misschien deels waar in de toenmalige vorm, maar Trance anno 2007 kent brede variaties en afsplitsingen en blijkt springlevend te zijn.

Trance Energy 2007 en de toekomst

Op 3 maart is het zover, dan wordt Trance Energy 2007 een feit in de Utrechtse Jaarbeurs. Met het thema "The Future" en voor het eerst vier area's, willen de organisatoren investeren in de toekomst. Dat zullen ze o.a. laten zien met een aantal veelbelovende nieuwelingen, die de toekomende tijd vertegenwoordigen op hun eigen Futurestage. We noemen: Ronald van Gelderen, Gareth Emery, Mark Norman, Cor Fijneman, Serge Devant, Menno de Jong en Joop. Deze laatste DJ is verantwoordelijk voor de productie van het Anthem van dit jaar "The Future" (samen met DJ/Producer Leon Bolier), een heerlijke, stuwende en pakkende Tec-Trance track, die natuurlijk al zeer regelmatig te horen is op radio 538 (na wat geharrewar vorig jaar, toch ook dit jaar weer een partner). Op 12 februari komt deze track op vinyl uit en de singlerelease is op 23 februari gepland.

Verder kan men een Clubstage verwachten met Jean, Rank I, Bobina, Jochen Miller, Randy Katana, Dazzle en Ron van den Beuken.

Dit jaar is er ook weer een Hardstage, waar Ton TB, Bas & Ram, François, Dave202, Talla 2 XLC, Yves de Ruyter en Scot Project hun dampende sets zullen vertonen.

Op de Mainstage is Paul Oakenfold de grootste magneet en Markus Schulz, Cosmic Gate, Phynn, Sander van Doorn, Marcel Woods en resident Johan Gielen zullen hem daar in bijstaan op ieders eigen onnavolgbare wijze. Samen zullen deze artiesten met hun muziek een afspiegeling creëren van de huidige Trancevormen.

We moeten er aan geloven: Trance in 2007 is niet dood, Trance leeft en heeft zelfs een toekomst.

De verwachting voor deze 14e editie: uitverkocht!


Het verleden

Organisator en initiatiefnemer ID & T o.a. ook bekend van Innercity, Mysteryland, Sensation Black & White, Convertible en Thunderdome, begon op Koninginnenacht 1999 in samenwerking met TMF en radio 538, in het Beursgebouw te Eindhoven met de eerste Trance Energy. Tiësto was de headliner en ATB en Klubheads completeerden de line-up. Een uitverkocht Beursgebouw (8.500 personen) en een uitzinnig feest was het resultaat. Het was voor het eerst dat er in zo'n samenwerkingsverband een groot Trancefeest georganiseerd werd, dat in een paar jaar zou uitgroeien tot één van de grootste, zo niet hèt grootste Trance evenement ter wereld.

Datzelfde jaar werd er in de Statenhal te Den Haag in augustus een tweede, wederom uitverkocht (10.000 man) Trance Energy feest gegeven. Deze keer stalen Marco V, Cross en Jean de show. Het was de eerste en meteen de laatste keer Den Haag.

Trance 2000 was de enige afwijkende naam van Trance Energy, dat weer terug was in Eindhoven op 31 december 1999. Hier kon de uitgelaten, met het Millenniumvirus besmette, menigte zich dansend botvieren op de klanken van Jean, Ferry Corsten, Marco V, Johan Gielen en Cross.


Noord, zuid of centraal?

Met Koninginnenacht 2000 werd het Brabantse Eindhoven nogmaals aangedaan, maar vijf maanden later streek het dancecircus neer in het noorden van ons land. Het Thialf stadion te Heerenveen was uitverkoren om maar liefst 20.000 verwachtingsvolle Tranceliefhebbers te verwennen met electronische muziek. Uit het hele land (en daarbuiten) kwam men aangetreind of gereden om dit muziekfenomeen mee te maken.

Voor de 6e editie in februari 2001 werd gekozen voor het centraler gelegen Utrecht en voor een nog grotere opzet. 30.000 mensen schuwden het Trance-avontuur in de Jaarbeurs niet en konden genieten van zeven DJ's, Mauro Picotto, Push, Rank I, Jean, ATB, Johan Gielen en Mark Spoon. Het inmiddels grootste Trance-evenement verliep vlekkeloos.

Het Beursgebouw in Eindhoven kwam niet meer terug op de programmering, want met een inhoud van 8.500 personen, werd deze te licht bevonden en dus vond de oktobereditie van 2001 weer plaats in Heerenveen, waar het Thialfstadion, net zoals de eerste keer met 20.000 man uitverkocht raakte.


Nog groter

Het ging goed met Trance Energy. Zo goed, dat het vooruitstrevende ID & T op 16 februari 2002 de Jaarbeurs af zou huren voor 40.000 danceliefhebbers. Er was zelfs een extra zaal met Progressive House geprogrammeerd. Helaas stak de burgemeester van Utrecht een stokje voor dit plan. Hij wilde toestemming geven voor slechts 25.000 man in verband met veiligheidseisen en een gebrek aan voldoende politie. Volgens sommigen werd deze tegenwerking veroorzaakt door het wantrouwen na de zogenaamde Zaandamaffaire, waar in korte tijd achter elkaar drugsdoden vielen op Houseparty's en de Volendamse cafébrand. Het werd een rechtszaak. Na een driftig juridisch getouwtrek, dat eindigde bij de Raad van State in hoger beroep, kreeg Trance Energy uiteindelijk toestemming voor 30.000 bezoekers. Helaas moesten DJ's als Marco V, Danny Howells en Alison Marks daardoor het veld ruimen, want daar was geen plaats meer voor. Gelukkig was er nog genoeg te genieten van DJ's zoals Rank I, Blank & Jones, Cosmic Gate, Kai Tracid, Alex Morph, Johan Gielen en Dumonde.

Het Thialfstadion was dat jaar in september voor de laatste keer de gastheer voor dit grootse feest. Het was de eerste keer dat het niet uitverkocht raakte. ‘Slechts' 15.000 partypeople kwamen naar Heerenveen.